Det här är första delen i M3:s special om Mac vs pc. Läs även de följande delarna:

Mac vs pc - duell 2: Apple Imac vs Dell Inspiron One
Mac vs pc - duell 3: Apple Macbook Pro vs Asus N53SV
Mac vs pc - duell 4: Apple Mac Mini vs Fujitsu Esprimo Q
Mac vs pc - duell 5: Apple Macbook Air vs Acer Travelmate T8172
Mac vs pc - Vinnaren i det stora plattformskriget

Jaha, så vad det då dags att starta läsarstorm, samla på hat-mejl och bli anklagad för att vara ”köpt” från alla håll samtidigt. Det slår aldrig fel. Även de mest samsade individer får något vilt i blicken när jämförelser mellan Mac och pc kommer på tal. Och även om åsikten bara är ”Varför gör ni skillnad? Mac är ju en pc, bara med annat operativsystem” så måste den tydligen vädras.

It’s a dirty job, but someone’s got to do it. Så jag utrustar mig med öronproppar, stänkskydd och kevlarsuspensoar, och hugger in.

Prestanda
För att jämföra hur snabba systemen är använde vi en Macbook Pro med Mac OS X Snow Leopard och en Lenovo Thinkpad T520 med samma processor, lika mycket minne, och lika snabba hårddiskar. Lenovon hade från början Windows 7 Professional, men vi bytte till Home Premium, eftersom det är det vanligaste systemet för den som köper en Windows-dator idag.

Windows 7 är ett klart lyft för prestanda jämfört med Vista, åtminstone i vissa lägen. Uppstartstiden är bättre, likaså uppstart från sovläge. Men i bägge fallen är Macen snabbare med bred marginal. Datorn startade 20 sekunder snabbare, och upp från sovläge var skillnaden ännu tydligare, fyra sekunder för Mac OS och tolv sekunder för Windows.

Med testprogrammet Geekbench fick vi ungefär 7-8 procent bättre resultat i Mac OS än vi fick i Windows, både på Lenovon och med Windows 7 i BootCamp på Macen. Å andra sidan finns det vissa saker Windows gör riktigt bra, speciellt runt 3d-grafik och spel.

Fördel: Mac OS