För de som är oroliga att det här innebär att vi måste börja spara data på kassetter igen kan vi lugna er med att det egentligen bara är det yttre som påminner om gamla Commodore 64. Inuti det klassiska tangentbordet sitter nämligen nya datorkomponenter.

Nya är dock en sanning med modifikation. Det är knappast den senaste teknologin då vi hittar Intels dubbelkärniga Atom-processor på 1,8 GHz i skalet. Tillsammans med Nvidia Ion 2:s grafikkort räcker det antagligen för dagligt användande, men räkna inte med att bli som bortblåst av spelprestandan.

C64x

Å andra sidan så kanske lusten att spela gamla Commodorespel faller på, och då behöver du knappast en monsterdator. Företaget skickar nämligen med en emulator och ett spelpaket med några av de mest klassiska titlarna.

Det finns fem olika versioner av den nya Commodore 64. Den billigaste kostar 250 dollar, men då ingår inte ens processorn, bara en kortläsare och ett usb-uttag. För 900 dollar får man den fetaste och då kan man glädja sig med inbyggd blu-ray-spelare och lite annat smått och gott. Datorn levereras med Ubuntu som operativsystem.

C64x som Commodore har döpt den till går att förbeställa från företagets hemsida här.