Tangentbord är ju som regel rätt osexiga och kanske inte det mest intressanta att testa. Men när det dyker upp ett par små och riktigt smidiga bluetoothtangentbord ser vi genast potentialen att koppla ihop dem med en htpc eller liknande för att slippa sitta med ett fullstort tangentbord i soffan.

Touchpad och laserpekare
Vi fick in två stycken tangentbord där den stora modellen har touchpad och inbyggd laserpekare. Det mindre har ingen touchpad, men i gengäld har den snabbknappar för Windows startmeny, webbläsare och ljudkontroller samt kontroller för att styra en mediaspelare. På så sätt borde egentligen den mindre modellen vara mer lämpad för att anslutas till en mediaspelare. Dock är touchpad ett ovärderligt verktyg när man vill kunna surfa eller för den delen styra datorn. Den större modellen har dock Windowstangent också, men kräver att du trycker ner fn-knappen och control för att komma åt den.

Båda modellerna har svenska tecken vilket är en självklarhet om du vill använda den i en svensk miljö, men inte helt vanligt bland sådana här tangentbord. Den lilla modellen har dock en störande grej i och med att man måste trycka ner fn-knappen och ”l” för att få fram en punkt, men komma har en dedikerad knapp. Det är störande, men fungerar i och med att du förmodligen inte kommer använda det här tangentbordet annat än vid få tillfällen.

Ladda tangentbordet gör du för övrigt genom den medföljande usb-kabeln, så du behöver inte mecka med att byta batterier.

Fungerar dåligt på telefoner
Med tangentborden följer också en cd-skiva med mjukvara för att kunna styra telefoner med SymbianWindows Mobile och Android. Windows Mobile är ointressant eftersom Windows Phone 7 finns och när vi skulle testa på Android fungerade det inte med senaste versionen av Android – 2.3 – vilket gjorde att vi inte kunde använda med våra smarta mobiler. Någon information eller länk till var man kunde ladda ner uppdaterad mjukvara fanns det inte med, så vi räknar kallt med att det blir svårt att förlita sig på att det kommer finnas mjukvara som stöder telefonerna.

På en pc går det dock utmärkt. Du ansluter tangentborden via exempelvis Windows inbyggda bluetoothfunktionalitet och sedan är det bara att köra. Touchpaden på den stora modellen fungerar förvånansvärt bra och det går faktiskt riktigt bra att styra datorn enbart med detta tangentbord.

Den större modellen har också inbyggd laserpekare om du vill ta med den och köra presentationer från din bärbara dator, till exempel.

Rejält prisvärda
Prismässigt ligger den lilla modellen på 499 kronor medan den stora kostar 599 kronor. Vi ser definitivt ett användningsområde tillsammans med en dator, men inte riktigt för mobiltelefoner då mjukvaran som sagt inte fungerar problemfritt. De svenska tecknen gör att du inte behöver mecka med felaktig tangentbordslayout, utan det är bara att tuta och köra.


+
Touchpad och laserpekare på det stora
Laserpekare på det stora
Windowstangent på det lilla

-
Extratryck för punkt på det lilla

=
Den stora modellen är riktigt bra för att styra en dator och kan klara av det mesta som kombinationen tangentbord och mus klarar av. Den lilla är mer begränsad, och inte det självklara alternativet om du vill styra exempelvis en mediadator.

BETYG
Design/form: 8
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 8


Totalt: 8

Fakta

Tillverkare: MIC Distribution, www.micdistribution.se
Pris: 499 kr för den lilla modellen, 599 kronor för den stora
Trådlös standard: Bluetooth 2.0
Räckvidd: 10 meter
Storlek: 108,5x58,2x10,2 mm (75 g) och 15,1x5,9x1,25mm (105 g)
Batteri: Inbyggt li-ion-batteri
Systemstöd: Symbian S60, Android, Mac OS, Windows Mobile, Windows 7, Vista, XP och 2000
Övrigt: Laserpekare på den stora modellen

Andra sätt att styra
Tangentbord i all ära. Nu väntar vi bara på att lösningar likt Microsoft Kinect ska ta över. Tänk själv att kunna styra mediaspelaren med handrörelser likt Minority Report.