Canon har uppgraderat sin instegsmodell till Eos-systemet. Jämfört med föregångaren Eos 1000D så har nya 1100D fått två megapixel till, snabbare processor, två steg mer ljuskänslighet, hd-video, en aning snabbare serietagning och lite svagare blixt. Den stora nyheten är video, i övrigt kan uppgraderingarna betraktas som en försiktig finputsning på en populär kamera.

Bra grepp
Eos 1100D ligger hyfsat bra i handen, som alla instegskameror är den byggd för dig med små händer. När du väljer olika scenlägen får du en kort och bra förklaring på bildskärmen och kan dessutom justera några bildparametrar på ett enkelt sätt. Smidigt.

Bildkvaliteten skiljer sig inte på något dramatiskt sätt vare sig från föregångaren eller från konkurrenterna. Det vi imponeras mest av är exponeringsmätningen som gör ett riktigt bra jobb även i svåra situationer. Samma sak med kamerans val av färgbalans. Nästan alla moderna kameror klarar standardsituationer, men Eos 1100D gör ett bra jobb även när andra kameror gärna blir lite lurade.

Även i svagt ljus sköter sig Eos 1100D bra. Upp till iso 1600 är bildkvaliten helt lysande, på iso 3200 börjar du tappa en aning detaljer men det fungerar fortfarande bra. På iso 6400 börjar du få ett mer synligt färgbrus och mer detaljer och nyanser försvinner, men bilderna är fortfarande användbara. Men precis som hos konkurrenten Nikon D3100 är brusreduceringen lite hårdhänt.

Bland instegskameror var föregångaren Eos 1000D ovanligt bra för actionfoto. Vi satte på en proffszoom på 1100D och fotade under en fotbollsmatch. Där hängde autofokusen med riktigt bra. Avtrycket är snabbt nog att fånga rätt ögonblick. Serietagningen håller anständig fart så länge du kör jpeg. Men kör du råfiler sjunker farten och du kan bara ta mycket korta serier innan kameran blir riktigt långsam. Eos 1100D fungerar för enklare actionfoto så länge du inte behöver ta långa bildserier.

Video avgörande
Videokvaliteten är bra. Eos 1100D ger visserligen bara hd-kvalitet, inte full hd. Men bilden blir jämn och stabil. Det finns en liten aning jelloeffekt vid panorering, men inte alls lika synligt som hos konkurrenten Nikon D3100. Är du mycket intresserad av video bör du lägga på lite mer pengar och istället köpa Canons nästa modell i näringskedjan, Eos 600D. Då får du full hd, men framför allt en vinklingsbar skärm som är en mycket stor hjälp vid videofilmning. Plus att du får den trevliga finessen med digital zoom under videofilmning.


+ Bra exponering och färgbalans
+ Liten och lätt
+ Mycket bra i svagt ljus

- Inte full HD-video
- Ingen autofokus under video
- Brusreducering lite hårdhänt

=
Canon Eos 1100D är en mycket bra instegskamera. Den är enkel att använda, liten, lätt och klarar de flesta bild- och ljussituationer utan minsta problem.

BETYG
Storlek/form: 8
Bildkvalitet: 8
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 7


Totalbetyg: 8

Fakta

Pris: 4 500 kronor för kamerahus, 5000 kr med 18-55/3,5-5,6
Tillverkare: Canon, www.canon.se

Upplösning: 12,2 megapixel
Filmfunktion: 1280x720@24/30 bps
Objektivfattning: Canon EF/EF-S
Skärm: 2,7 tum (230 000 pixlar)
Sökare: Ja, optisk pentaspegel
Minne: Sd-kort
In/utgångar: Usb, av-ut, uttag för fjärrkontroll
Mått: 130 x 100 x 78 millimeter
Vikt: Kamerahus med batteri och minneskort 493 gram, 687 gram med standardzoomen

Smart videotillbehör nummer 1
Canon Speedlite 320EX är en smart kamerablixt med inbyggd led-lampa så du får ljus även under videofilmning. Dessutom kan du fjärrutlösa kameran från blixten, smidigt när du vill experimentera med ljuset. Pris 2400 kronor

Smart videotillbehör nummer 2
Nikon presenterade nyss en prisvärd videomikrofon, ME-1. Det är en stereomikrofon med fäste för blixtsko och vindskydd. Den ansluts med 3,5 mm stereoplugg. Pris 1400 kronor.