Htpc är ett koncept som dödförklarats gång på gång av förståsigpåare som menar att mediaspelare och smarta tv-apparater är framtiden, men tillverkarna fortsätter att spotta ur sig nya modeller och jodå, kunderna köper.

Senaste åren har det handlat om små, kompakta datorer med lagom prestanda för surfande och videouppspelning men inte mer, och bra möjlighet till tv- och hemmabiokoppling. Zotac Zbox Blu-ray AD03 Plus är en sådan liten skapelse. Den ser mest ut som en dvd-spelare, med sin slimmade profil, sina rundade former och slot-inmatning av skivor. Man får med ett fäste som funkar både för att skruva fast den baktill på vissa tv och bildskärmar, och för att hänga upp den på väggen.

Zotac Zbox Blu-ray AD03 Plus

Segare än förväntat
Men det är en fullt fungerande pc, med AMD:s nya processor Fusion E-350, två gigabyte minne och en 250 gigabytes hårddisk. På pappret borde den prestera bättre än vad den gör, Zotac lyckas inte riktigt få den att komma till sin rätt. En orsak till det kan vara en ovanligt seg hårddisk.

Här finns usb-portar, varav två är usb 3.0, esata-utgång och dvi-kontakt vid sidan om hdmi-anslutningen. Det märks att den inte är tänkt för skrivbordet. Baktill finns bara en usb 3.0-port och en kombinerad usb och esata. Det hade varit trevligt med ett par vanliga usb-portar så att man inte behövde slösa snabba portar på mus och tangentbord, eller snarare usb-mottagare, då man helst gör detta trådlöst.

Skaffa eget OS
Datorn är inte dyr men säljs utan operativsystem. Tanken är att man till exempel ska kunna installera en Linux-variant och köra XBMC som mediacenter. Synd bara att Zotac inte slänger med en fjärrkontroll.

En sak som kan locka den lättlurade till köp av AD03 Plus är att den kallas för en tyst dator. Det står "Extremely Silent" på kartongen, men det räcker faktiskt inte med att skriva det där för att det ska bli sant. Fläktarna har ett enda läge och ger ifrån sig ett påtagligt småvasst vinande. Visst, det är inte en jetmotor direkt, och många datorer låter mycket mer, men letar man efter den där extra tysta datorn finns det många bättre alternativ.


+
Kompakt och slimmad
Usb 3.0
Lågt pris

-
För högljudd
Låga prestanda
Osmart portplacering

=
Zotac ger oss en vardagsrums-pc med stil till ett klart överkomligt pris. Men de behöver fixa fläkten och tänka till lite runt detaljerna innan vi kan rekommendera.

BETYG
Prestanda: 5
Form: 8
Funktioner: 5
Användarvänlighet: 4
Prisvärde: 7


Totalt: 5

Fakta

Pris: 5 000 kr
Tillverkare: Zotac, www.zotac.com

Processor: AMD E-350, 1,6 GHz
Grafik: AMD Radeon HD 6310
Minne: 2 GB
Lagring: 250 GB hdd, 5400 rpm
Dvd: Bd-rom/dvd multi
Anslutningar: Usb 2.0, 2x usb 3.0, esata/usb, lan, dvi-i, hdmi 1.4a, spdif, hörlur, mikrofon
Trådlöst: 802.11bgn
Kortläsare: Sd, sdhc, xd, mmc, ms, ms pro
Operativsystem: Ingår ej
Storlek: 281 x 182 x 40 mm

Tyst på riktigt
Vill du verkligen ha lugn och ro så finns det en hel del datorer som också de är snygga, små och mycket tystare. Bäst i den kategorin just nu är nog Apple Mac Mini, som i senaste generationen dessutom har riktigt bra egenskaper som hemmabiodator med hdmi, fjärrkontroll och extremt låg strömförbrukning. Perfekt...så länge du inte kräver blu-ray.