Det centrala hos Samsung SH100 är dess förmåga att kommunicera via wifi. Dels kan du förstås kopiera bilder eller video till en dator eller ladda upp dem till vanliga onlinetjänster som Facebook, Picasa eller Youtube. Men du kan även mejla iväg bilder och, tack vare att SH100 är dlna-kompatibel, strömma video eller överföra bilder till en tv. Men den funktion som verkligen väckt nyfikenhet är att SH100 kan prata med app i en telefon.

Du kan visa bilder som finns i kameran på telefonens skärm men framför allt se kamerans sökarbild i telefonen och ta bilder med telefonen som fjärrutlösare. Dessutom kan kameran geotagga bilder med hjälp av telefonens gps-enhet. I dagsläget finns det enbart en Android-app som fungerar med Samsungs Galaxy S. Men från maj kommer det finnas en generell app för Android 2.2 och för IOS.

Samsung SH100

Samsung SH100

Dålig anslutning
Att installera appen Remote Viewfinder i telefonen går snabbt. Att starta samma app i kameran och ansluta till telefonen går snabbt och enkelt. Fjärrstyrningen fungerar, men har rejäla fördröjningar som gör det hela lite tålamodsprövande. Men ett större problem är vi ideligen tappade anslutningen. Det var sällan vi lyckades fjärrstyra kameran mer än 20-30 sekunder i taget. Vi hittar ingen inställning för att få kameran att automatiskt försöka återansluta. Så hade du tänkt montera kameran på något avigt ställe och fjärrstyra den så kan du nog glömma det tills systemet blivit mer stabilt. Var beredd på att ideligen behöva starta om Remote Viewfinder i både kamera och telefon.

Bortsett från wifi-funktionerna är SH100 en relativt normal kompaktkamera med fem gångers zoom, 14 megapixlar upplösning, hd-video och tretums pekskärm. Till det yttre är SH100 en liten kamera, den går lätt ned i en byxficka. Den har bara fyra knappar och zoomreglaget, det mesta sköter du via pekskärmen. En av knapparna är en hemknapp som tar dig till huvudmenyn på skärmen, ungefär som på Android-telefoner. Vi är lite kluvna över pekskärmen. I grund och botten är det smidigt och det är lätt att hitta saker. Men skärmen är ömsom lite okänslig och ömsom överkänslig. Det är lätt hänt att bläddra för långt eller tvärtom att oavsiktligt välja något man bara vill bläddra förbi.

Det blir viss förvrängning i hörnena när du använder maximal vidvinkel, men annars bra skärpa. SH100 exponerar överlag bra med en liten tendens att exponera ljust. Färgbalansen är bra utom i riktigt varmt ljus där den gör lite kalla och bleka färger. I svagt ljus blir bilderna brusiga och färgerna bleka. Brusreduceringen är som så ofta lite hårdhänt. Gå inte över iso 800 är vår rekommendation.

Videokvaliteten är bra, känns lite mjukt oskarp, men i gengäld inte så pixlig som hos många andra kameror. Zoom och fokusering går hyfsat snabbt under filmning, men zoomen hörs som ett svagt surr.

Barnsjukdomar hindrar
Samsung SH100 är byggd kring en mycket bra idé, men Samsung har en del rätt uppenbara detaljer att lösa innan vi riktigt kan rekommendera den. Men får Samsung väl fixat barnsjukdomarna kan det här bli en riktigt rolig kamera. I synnerhet om man kombinerar det något som liknar Sonys Party-shot, det lilla rörliga bordsstativet. Kunde du utöver zoom även rikta om kameran via Remote Viewfinder skulle det öppna upp för många kul användningsområden.


+ Kul med wifi
+ Enkel att använda
+ Stort urval av motivprogram

- Svåranvänd pekskärm
- Brusig i svagt ljus
- Osäker autofokus

=
Samsung SH100 är en bra men slätstruken kamera bortsett från wifi-funktionen som får den att sticka ut. Kopplad till ett trådlöst nät fungerar det bra, att köra mot en telefon känns ännu lite ofärdigt. Men Samsung skall ha beröm för idén och barnsjukdomarna lär de jobba bort.

BETYG
Storlek/form: 8
Bildkvalitet: 7
Funktioner: 6
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 7


Totalbetyg: 7

Fakta

Pris: 1 900 kronor
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se

Upplösning: 14,2 megapixel
Filmfunktion: 1280x720@30 bps
Optik: 5x zoom, 26-130
Skärm: 3 tum (230 000 pixlar)
Minne: Mikro-sd
In/utgångar: Usb, av-ut
Mått: 93 x 54 x 19 millimeter
Vikt: Med batteri och minneskort 131 gram