VT30 är Panasonics flaggskepp när det gäller plasmamodellerna och för att vara ett flaggskepp är fortfarande designen rätt tråkig. Den liknar i mångt och mycket en skärm från 2007, även om den är skapligt tunn. Ramen är helt enkelt lite för bred. Men vi har överseende med detta och inser också att formen är subjektiv.

Mer glada blir vi istället åt den betydligt mer sobra fjärrkontrollen som känns mer genomtänkt, mindre plottrig och framför allt fantastiskt mycket snyggare än hos exempelvis GT30. Den är tung, men den ligger bra i handen och den andas framför allt kvalitet. Bra där, Panasonic! En grej är dock dålig med den och det är att den är helt omöjlig att använda i mörker. Det finns en knapp som tänder knapparna, men bara sifferknapparna, och du måste hitta lysknappen först, vilket inte är lätt i mörker.

Panasonic VT30

Fantastisk bildkvalitet
Bildkvaliteten är dock det som brukar vara mest intressant hos tv-apparater. VT30 är som sagt Panasonics flaggskepp inom plasma och det märks. Bilden är fantastiskt bra och som vanligt en riktigt djup svärta. Färgerna är klara och fina och även när vi slår av alla bildförbättringsfunktioner får vi en riktigt jämn och fin bild. Det förinställda THX-läget är riktigt bra och ger en mycket bra grundinställning utan att du behöver kalibrera bilden alltför mycket. Vill du dock peta själv har du också plats för två ISF-lägen där du kan ställa in i princip allt i bildväg. Vi ser lite problem med horisontell bandning, men det märks bara i få situationer och stör inte bilden överlag.

Reflektionerna i glaset är minimerade och Panasonic har lyckats få bort det mesta. Du kan se dig själv i ljusa miljöer, men det är inte alls lika påtagligt som i tidigare modeller.
Den stora upplevelsen får du dock vid filmtittande då plasma visar sin rätta sida. Rörelseoskärpan är mycket låg och du får helt enkelt en riktigt bra bild med hög kvalitet.

3d-kvaliteten är som sig bör hos en plasma mycket bra och inga problem med crosstalk (dubbelbilder) förekommer. Du får med två stycken glasögon som laddas via usb, men tyvärr är glasögonen inte alls speciellt bekväma eller bra. Har du glasögon sitter dessa rätt klumpigt på, och linserna är rätt små och täcker inte så mycket vi önskar. Här bör Panasonic förbättra sig.

Förlegat appgränssnitt
Övriga tjänster är bland annat den numera obligatoriska appbutiken där du kan ladda ner appar såsom Facebook, Twitter, Skype och liknande. Gränssnittet är dock segt och känns förlegat och håller inte alls samma klass som det vi börjar se hos andra tillverkares senaste modeller. Dessutom plingar tv:n till mest hela tiden när vi bläddrar runt och väljer alternativ, vilket är mycket störande.

Den inbyggda mediaspelaren är mycket bra och klarar i princip allt vi matar den med. Inklusive högupplösta mkv-filer. Dessutom kan du ansluta en usb-hårddisk och låta VT30 fungera som hårddiskvideo, en funktion som vi verkligen gillar.

VT30 ligger prismässigt ganska högt, men du får vad du betalar för. I och med att två 3d-glasögon följer med är det prismässigt ett bra alternativ till lillebror GT30. Dessutom är bildkvaliteten riktigt bra och som film-tv är VT30 ett klockrent köp.


+
Svärtan
Kan spela in på usb
Ingen crosstalk i 3d-läge
Inbyggd wifi

-
Designen
3d-glasögonen

=
En grym plasma som övertygar till och med i 3d-läget. Men vi hade helst sluppit glasögonen.

BETYG
Design/form: 5
Bildkvalitet: 8
Funktioner/anslutningar: 8
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 7


Totalt: 8

Fakta

Tillverkare: Panasonic, www.panasonic.se
Pris: 22 000 kr

Tv-typ: Plasma
Storlek: 50 tum
Kontrast: 5 000 000:1
Tv-mottagare: Digital DVB-T/T2, DVB-C (Mpeg-4), DVB-S/S2 samt analoga mottagare, CI+
Anslutningar: 4 x hdmi, 3 x usb, 1 x komponent, 1 x komposit
3d-stöd: Ja, två 3d-glasögon medföljer
Filstöd: AVCHD, SD-VIDEO, Motion JPEG, MP, DivXPlusHD, WMV, JPEG, MPO, MP3, AAC, WMA
Mått: 120,2 x 76,8 x 33,5 cm
Vikt: 35 kg inklusive stativ
Övrigt: Internettjänster, mediacentertjänster

Aktiv eller passiv 3d
Bland annat LG satsar hårt på passiv 3d vilket innebär att du inte behöver så klumpiga glasögon. Dessutom är det ofta mindre ansträngande för ögonen med passiv 3d. Men skärpan kan dock bli något lidande.