Det var under Googles mässa Google I/O som man visade upp två laptops, en från Samsung och en från Acer, som båda kör Chrome OS. Det molnbaserade operativsystemet avslöjades förra året men har hittills bara funnits i utvecklarprototypen Cr-48.

Enligt Google finns det flera fördelar med Chrome OS. Plattformen ska automatiskt uppdateras, tar bara sekunder att starta upp och kräver inget antivirusskydd tack vare "flera lager av säkerhet" inbyggda. Problemet ligger i programvara, men här menar Google att all traditionell programvara inom kort kommer se motsvarigheter på Internet och att man därför kan använda nätet för att skriva, göra tabeller eller arbeta på andra sätt.

Samsungs Chromebook.

Hur det blir med den framtidsutsikten får vi se. Men de Chromebooks som utannonserades från Samsung och Acer verkar om inte annat bli billiga. Samsungs Chromebook kommer kosta 429 dollar med wi-fi och 499 dollar med 3g, medan Acers har fått ett pris på 349 dollar.

Acers Chromebook.

Samsungs laptop får en skärm på 12,1 tum, led-skärm med Super Bright-teknik, sd-kortläsare och två usb-uttag. Batteritiden på 8,5 timmar låter inte helt fel. Acers version får en batteritid på 6,5 timmar och en något mindre skärm på 11,6 tum.

Den 15 juni lanseras datorerna i USA, Storbritannien, Spanien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Italien. Vi i Sverige får således vänta ytterligare några månader efter det på att få lägga våra vantar på en Chromebook.