Färskpressad juice till morgonmackan, en morotssmoothie till lunch och ett par fruktdrinkar till fredagskvällens fest. Råsaftcentrifugen finns där som en räddande ängel oavsett om det är grönsaker eller frukter som ska bli till juice.

Vi har tagit in sju av storsäljarna och satt dem på prov. Det vi noterade under testets gång var att samtliga maskiner pressar ur sig nästintill identisk mängd juice ur frukter och grönsaker, bortsett från att vissa levereras med skumavskiljare så att du kan välja bort skummet. Däremot får du olika mycket maskin och tillbehör för pengarna.


Bosch Styline MES20A0

Pris: 950 kronor
Tillverkare: Bosch, www.bosch.se
Info från: Bosch, www.bosch.se

Vi gillar Bosch Styline MES20A0. Hela bygget känns stabilt och står stadigt tack vare sugproppar undertill. Den är enkel att montera, du har två låsklämmor som du bara behöver trycka in när du har satt ihop delarna. Bosch skickar med en kanna med tillhörande skumavskiljare som fångar upp det skum som bildas, samt en rengöringsborste som gör att du enkelt kommer åt i de rundade hörnen när du rengör maskinen.

Matarröret är större än många av de andra i testet men det går inte i ett normalstort äpple. Och eftersom maskinen saknar separat citruspress kommer du vara tvungen att både skala och dela apelsinerna före användning. Men äpplen är det bara att dela och stoppa i med kärnor och allt. Skumavskiljaren fungerar jättebra och juicen som slutligen hamnar i våra glas innehåller inget fruktkött.
Men varför har Bosch en maskin som är uppbyggd på precis samma vis som Philips maskin, med exakt likadana delar och tillbehör? Vem har härmat vem?

Betyg: 9

Omdöme: Prisvärd, grym maskin! Nästan identisk med Philips deltagare men kostar mindre.

Magimix Le Duo XL

Pris: 3 295 kronor
Tillverkare: Magimix
Info från: Tretti, www.tretti.se

Det ska sägas direkt, Magimix Le Duo XL är knappast det bästa köpet, speciellt inte sett till priset. Men du som gillar färgglada manualer med extramaterial som recept och råd om frukt och grönsaker kommer inte bli besviken. I den här manualen hittar du allt.

Maskinen är å andra sidan inte lika färgglad. Du kommer att ha att göra med en ganska plastig och tung vit sak som på höjden är en riktig bjässe, speciellt när du ska börja pressa och påmataren sticker upp. Det medföljer varken kanna eller diskborste och således heller ingen skumavskiljare - tråkigt med tanke på priset. Rengöringen av filtret är dessutom ingen rolig historia.

På grund av att maskinen saknar sugproppar undertill kan den rycka en del. Vi saknar även ett lock till den separata juicepressdelen som i nuläget skvätter ner köket en smula.

Apelsinjuicen innehåller lite fruktkött, bra för den som vill ha det så. Det blir dock en hel del skum, speciellt då vi gör juice på äpplen.

Betyg: 5

Omdöme: Med tanke på priset borde Magimix råsaftcentrifug prestera mycket bättre än vad den gör. Och varför följer det inte med några tillbehör förutom en grym manual?

Philips HR1861

Pris: 1 200 kronor
Tillverkare: Philips, www.philips.se
Info från: Philips, www.philips.se

Vi blir lite chockade när vi öppnar Philips paket eftersom råsaftcentrifugen är nästintill identisk med den från Bosch, det medföljer dessutom ungefär samma typ av tillbehör. Ta en titt på bilderna och jämför. Philips skickar dock med en dvd där du hittar tips på snacks och juicerecept - ambitiöst och nutida men vi hade hellre sett att vi fick med ett färgglatt häfte så att vi kan stå och läsa recepten i lugn och ro i köket.

HR1861 har en snyggt välvd design med två låsklämmor som ser till att apparaten håller ihop. Den andas kvalitetsbygge. Men det extra stora matarröret klarar inte hela normalstora äpplen eller annat i samma storlek eller större, frukten måste således delas (citrusfrukter måste även skalas eftersom den saknar separat citruspress).

Juicen håller god konsistens och saknar fruktkött. Tack vare skumavskiljaren som medföljer till kannan slipper vi, om vi vill, dricka upp skummet.

Betyg: 8

Omdöme: En mycket trevlig maskin men som tyvärr kostar lite mer än Bosch modell och därför inte kniper förstaplatsen.

Kenwood JE900

Pris: 1 760 kronor
Tillverkare: Kenwood, www.kenwood.com
Info från: Tretti, www.tretti.se

Vi blir verkligen besvikna när vi öppnar ett paket värt nästan 1 800 kronor och ser att det saknas tillbehör som exempelvis en kanna för att samla upp juicen. Magimix råsaftcentrifugpaket försökte väga upp detta med en riktigt grym manual-receptbok. JE900 skickar bara med en svartvit manual. Inget extra. Inte ens en fin design på maskinen, den påminner om ett vattentorn. Men den är åtminstone halvt skapt i borstat aluminium vilket känns lite lyxigt.

Vi gillar sugpropparna undertill som håller maskinen på plats. Vi gillar även förvaringsskålen på baksidan som är till för strömkabeln. Ljudnivån är också ett positivt inslag, den låter inte alls lika högt som många andra deltagare i testet och det går fort att få ut en normal mängd juice. Matarröret är dock väldigt litet vilket gör att vi måste dela frukt och grönsaker flera gånger innan vi kan pressa ner dem så i slutändan tar det lika lång tid att göra juice med denna som med någon av de andra. Det är dessutom ytterst omständligt att rengöra filtret. Övriga delar går fort att diska ur.

Betyg: 5

Omdöme: Återigen ett paket med en råsaftcentrifug som i grund och botten presterar godkänt men som inte ger något mervärde alls sett till priset.

Tefal Elea Duo

Pris: 995 kronor
Tillverkare: Tefal
Info från: Tretti, www.tretti.se

Tefal Elea Duo är en hyffsat snygg maskin med sin runda design och de svarta kanterna mot silvrig yta. Den tar inte upp jättemycket plats i köket heller, även om en mer trekantig eller sidovälvd form hade varit att föredra. Det medföljer varken kanna eller rengöringsdon, filtret är dessutom svårt att rengöra. Däremot hittar vi en separat citruspress. Maskinen klarar två hastigheter, en för mjuka frukter och en för hårda frukter och grönsaker.

Matarröret ska klara hela frukter och grönsaker utan att du ska behöva dela dem. Men ett normalstort äpple får inte plats så det måste vara små frukter och grönsaker det är tal om i så fall. Citruspressen kräver att du själva pressar ner den med handen, det slipper du hos övriga testdeltagare.

Äpplejuicen är ren och fin. Apelsinjuicen ger rikligt med fruktkött vilket är positivt om du är en av de som gillar det, detta är nämligen den enda råsaftcentrifugen som ger juice med en hel del fruktkött.

Betyg: 6

Omdöme: En klart godkänd råsaftcentrifug, speciellt för de som vill ha fruktkött i sin apelsinjuice. Men vi saknar det där lilla extra.

OBH Nordica Vitamix Pro

Pris: 1 100 kronor
Tillverkare: OBH Nordica, www.obhnordica.se
Info från: OBH Nordica, www.obhnordica.se

OBH Nordica vågar låta företagets råsaftcentrifug sticka ut designmässigt, och vi gillar det skarpt även om säkerhetsbygeln är lite väl bastant för vår smak och maskinen en aning klumpig.

Vitamix Pro klarar av två hastigheter och dessutom medföljer både kanna med skumavskiljare och en rengöringsborste. Lyxigt! Juice på äpple får en ganska tjock konsistens med en del fruktkött i, vilket gör att den skiljer sig en del från övriga testdeltagare. Apelsinjuicen har även den lite fruktkött i sig. Skumavskiljaren gör sitt jobb med godkänt resultat.

Ljudnivån är bland testets värstingar men det ska nämnas att det inte skiljer mycket mellan de olika apparaterna.

Betyg: 7

Omdöme: En spännande design på en kul råsaftcentrifug, speciellt för dig som vill att det ska följa med lite fruktkött. Dock en aning klumpig och bullrig.

Coline råsaftcentrifug

Pris: 500 kronor
Tillverkare: Coline
Info från: Clas Ohlson, www.clasohlson.se

Det här är en liten råsaftcentrifug för dig med ett kök som kräver att du sparar varenda centimeter utrymme som du kan. Den påminner en del om OBH Nordicas modell i formen men med en mycket mindre kanna, eller vi kanske kan kalla det mugg.
Priset på 500 kronor och det faktum att det medföljer såväl rengöringsborste som som två olika hastighetslägen gör oss mycket glada.

Trots sin litenhet gör matarröret bra ifrån sig. Ett normalstort äpple behöver bara delas en gång. Säkerhetsspärren gör sitt jobb och ser till att du inte kan starta maskinen utan att allt sitter ihop som det ska. Det skvätter en del när saften flödar ut och ner i kannan - det blir en hel del skum och nästan inget fruktkött.
Rengöringen får oss inte att lyfta på ögonbrynen varken positivt eller negativt. Den är ganska enkel att få ren om du diskar delarna direkt efter användning.

Betyg: 8

Omdöme: En prisvärd råsaftcentrifug modell extra small, du får mycket maskin för pengarna.