Namnet bluetooth kommer faktiskt från ordet Blåtand, närmare bestämt namnet på den gamle kungen Harald "Blåtand" Gormsson, som förenade större delen av Danmark. På samma sätt tänkte man att bluetooth skulle förena alla prylar i hemmet och låta dem kommunicera trådlöst.


Loggan. Själva loggan är framtagen utifrån det gamla runalfabetet futharken: loggan är en sammanfogning av Harald Blåtands initialer.

Tidigt ute
Bluetooth dök upp i början av 2000-talet som först och främst en funktion i mobiltelefoner. Tanken var bland annat att du skulle kunna koppla upp dig via bluetooth-punkter här och var och göra ärenden såsom att köpa biljetter trådlöst. Det här var före smarta mobiler och innan vi hade ett riktigt välutbyggt 3G-nät. Men när mobilnätet var utbyggt och smarta mobiler uppfunna kom det nya och lite smartare användningsområden. Trådlösa headset var en tidig produkttyp att nyttja tekniken – och så kom även möjligheten att koppla ihop telefonen och datorn för att kunna surfa på en bärbar dator via mobiltelefonen.


Klassikern. Trådlösa headset var bland de första som kom att nyttja bluetooth och samtidigt skapa människor som till synes gick runt och pratade med sig själva.

Det som skiljar bluetooth från exempelvis trådlösa nätverk är dels att bluetooth kräver mindre ström och således passar bättre i enheter som fjärrkontroller, headset och liknande. Och dels att överföringshastigheten – bland annat för att just spara ström – är lägre än den för trådlösa nätverk.

Bluetooth fungerar mycket bra och gör det enkelt att koppla ihop en enhet med en annan, i alla fall när de är hyggligt nära varandra.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning