Jambox avslöjar inte direkt vad det är för något, den ser inte ut som en typisk högtalare. Den rektangulära grå lådan är inkapslad av ett strukturerat galler med ett hexagonmönster med toppen och botten i tjockt gummi. Konstruktionen känns lyxig, stadig och verkar tåla en hel del. På ovansidan finns tre knappar, två för volymen och en multifunktionsknapp. På ena kortsidan finns en linjeingång och en micro-usb för laddning samt en på-knapp. Högtalaren är liten nog att gå ner i en väska eller stor ficka. Jambox får helt enkelt pluspoäng för design och utförande.

Jambox

Lättinstallerat ljud
Instruktionsboken som medföljer är inte tjock och det behövs inte heller. När man trycker igång Jambox startar den med ett maffigt ljud och genom att hålla upp startknappen i några sekunder hamnar den i parningsläge och dyker upp i lämplig meny i din mobil, dator eller surfplatta.

Det behövs inga koder för att koppla ihop enheterna. Vi kopplade Jambox till en Iphone och fick upp Jambox batteristatus uppe bredvid Iphones egen batteriikon, smidigt! Upp till tio timmar ska batteriet leverera och det är ungefär vad vi får ut också.

Jambox

Ljudet imponerar
Hur är ljudet då? Det kommer faktiskt imponerande mycket ljud ur den här lilla lådan när vi körde igång musik. Lite grann låter det som att ljudet kommer ur just en liten låda eller burk, men jämfört med Iphones inbyggda högtalare är det en fröjd för örat även när man drar upp volymen. Jambox fick följa med ut för lite skönt häng i vårsolen och levererade härlig bakgrundsmusik. Under en låt med lite tyngre bas hoppade den ner från fönsterbrädet, men överlevde fallet utan vare sig paus i musiken eller skråmor.

Jambox

När det ringer i telefonen hörs ringsignalen ur Jamboxen istället och en röst läser upp telefonnumret. Jamboxen är inte så pass bra att den kan jobba som konferenstelefon under viktiga samtal, men för att prata några stycken vid köksbordet går det an. Ligger du på en picknickfilt är det också smidigt att kunna svara med en knapptryckning och sedan slippa att hålla i telefonen. Jamboxen kommer med en förinstallerad röst, men går via Jawbones hemsida att ändra genom en tjänst som kallas Mytalk. Alla rösterna har en tydlig attityd. Det finns till exempel en superhjälteröst och en sexig tjej. Kul för dem som vill sätta en personlig touch på sin Jambox.

Jambox


+
Bluetooth-koppling
Liten
Tålig

-
Något dyr

=
Jambox är en kompetent och rolig liten partner som kan följa med överallt. Prislappen är lite väl tilltagen, men du får kvalitet för pengarna.

BETYG
Storlek och form: 9
Ljudkvalitet: 7
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 7


Totalt: 8

Fakta

Pris: 1995 kr
Tillverkare: Aliph

Effekt: 2 x 2W
Frekvensomfång: 60-20 Hz
Anslutningar: Bluetooth, 3,5mm stereo, micro-usb
Mått: 151 x 57 x 40mm
Vikt: 347 gram

Det billigare alternativet
Creative D100 är ett betydligt billigare alternativ för dig som ändå vill ha en bluetooth-högtalare. Högtalaren finns i flera färger; rosa, blått eller grönt med vit baksida eller i propert svart. Den drivs av 4 vanliga AA-batterier och kostar 600 kronor.

Aliphs första högtalare
Företaget bakom Jambox heter Aliph och är mest kända för sina bluetooth headsets som heter Jawbone. De finns i flera modeller, där den senaste heter Era. Jambox påminner om sina syskon i designen och det är inte så konstigt, samma designer, Yves Béhar, ligger bakom.