Det här är del tre i M3:s stora test av tv-apparater. Läs även de övriga delarna:

Stora tv-testet rond 1: Bästa bildkvaliteten
Stora tv-testet rond 2: Bästa 3d-upplevelsen
Stora tv-testet rond 4: Bästa mediaspelaren


Ingen tv av idag ska vara utan internetuppkoppling. Så är det bara. Men olika tillverkare anstränger sig olika mycket. De två extremerna heter Samsung och Philips där Philips har ett både osmidigt och dåligt gränssnitt. I grund och botten är Philips utbud mest olika webbsidor, mer eller mindre anpassade för en tv. Positivt är att det går att få fram mycket lokalt innehåll, men det är oftast ganska dåligt innehåll. Du kan dock hyra film direkt i Philips tv, något som också LG och Samsung erbjuder.

Sharp och Philips är tråkiga
Den andra extremen, Samsung, erbjuder istället en riktigt diger möjlighet att använda internet i tv:n. Förutom tjänster som TV4 Play och SF Anytime får du också tillgång till det mest kompletta utbudet av appar som Facebook, Twitter, Youtube och liknande.

Sony ger också tillgång till vissa onlinetjänster, mest videomaterial såsom Youtube, men har också sina så kallade widgets som i dagsläget består av Facebook och Skype. Utbudet lämnar en hel del att önska. Panasonic har sin Viera Connect-tjänst som också ger appar som Skype och Facebook utöver diverse sociala nätverk och videotjänster. Men Panasonics gränssnitt känns ganska gammalt och trögnavigerat. Här krävs en uppfräschning. Vilket förstås vi kräver av Philips också.

Sharp har valt att liera sig med Philips, tyvärr, och ger därför ett skralt och tråkigt utbud.

Philips, Sharp, Sony och Samsung har egna inbyggda webbläsare, men de är generellt sett riktigt dåliga. Samsung är något bättre, men det är fortfarande riktigt jobbigt att försöka surfa via fjärrkontrollen och tv:n. Det som utmärker Samsungs webbläsare är att den har flashstöd och på så sätt faktiskt låter dig kolla på play-tjänster som inte finns integrerade.

Fakta

Vi har bett tillverkarna skickat in det bästa och senaste av deras modeller. I vissa fall har inte 2011 års modeller hunnit kommit med, då är det istället det hittills bästa som de har kunnat prestera. Tillverkarna fick själva välja vad de ville ställa upp med i testet.

Tv-apparaterna har testats mot varandra i fem olika ronder. För att testa bildkvaliteten har vi använt oss av olika referensskivor såväl som vanliga filmer för att testa bildkvalitet och 3d. Samtligt material har varit på bluray.