Det är så tråkigt med surfplattor som är något slags hopkok av bristfällig mjukvara. Viewpad 10S från Viewsonic är tyvärr inget undantag. Den bygger förvisso på Android, version 2.2 vilket i sig är en numera ganska gammal version, men har ingen Android Market. Att inte ha Market är i mångt och mycket att jämställa med att vara en skitplatta snarare än surfplatta. Varför då, tänker du, det finns ju andra appbutiker. Ja, men ingen som är i närheten av lika bra och du missar det mesta i bra app-väg från Google. Som till exempel Gmail, Youtube och så vidare. Eller Facebook för den delen, för den officiella Facebook-appen finns inte i Viewsonics appbutik.

Inte ens prisvärd
Men men. Priset för Viewpad 10S är väl okej? Nej. Det är rentutav idiotiskt att köpa den här och inte lägga lite mer pengar för exempelvis en Asus Eee Pad eller en Acer Iconia. Varför? För att den här är apdålig. Skärmen, till exempel, ger dig 10 urusla tum med upplösningen 1024x600. Här har vi en betraktningsvinkel som gör att du i princip inte kan röra skärmen alls utan att påverka bilden. Det är samma typ av dåliga skärm vi har sett i budgetplattor förr, men här blir priset lite högt för plattan med en så pass dålig skärm.

Hårdvarumässigt är Viewpad 10S också en intressant upplevelse. Den saknar till exempel micro usb-kontakt vilket gör att det är svårt att koppla den till en dator. Det finns dock plats för micro sd-kort, och dessutom såväl en fullstor hdmi-kontakt samt en usb-kontakt att ansluta saker till. Högst upp finns knapp för att stänga av rotering av skärmen samt ström och en bakåtknapp.

Under skalet sitter också en version av Nvidias Tegra 2-chip och kör dubbla kärnor i 1 gigahertz. Något som dock känns ganska onödigt i den här plattan. Eftersom det är först i Android 3.0 du får fullt stöd för dubbla kärnor känns det lite onödigt. Och framför allt klarar inte processorn av att spela upp hd-material helt felfritt. En 720p-upplöst mkv-fil hackar till exempel rejält och när vi provade fick vi inte något ljud. Vanliga videofiler går dock bättre.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 4 300 kr
Tillverkare: Viewsonic, www.viewsonic.se

Mått: 14,5 x 179 x 276 mm
Vikt: 730 g
Skärm: 10,1 tum kapacitiv pekskärm, 1024x600 pixlar
Minne: 2 gb inbyggt,
Kamera: ja, 1,3 megapixlar på fronten
Övrigt: wlan, hdmi, usb, 3g
Processor: Nvidia Tegra 250 dubbelkärning processor på 1 GHz
Operativsystem: Android 2.2

Alternativet
Asus Eee Pad kostar utan tangentbord ungefär lika mycket som Viewpad 10S med 3g. Men du får då istället en bra skärm, en modern version av Android, en appbutik som går att använda och framför allt en bra surfplatta. Och måste du inte ha Android så har Apple intressanta surfplattor i ungefär samma prisklass.