Under vintern glömmer man gärna bort det vidrigaste, äckligaste och mest skybara fenomenet med sommaren: knotten och myggen. Dessa vidriga varelser som inte sprider något annat än sjukdomar, skräck och kliande bett – med reservation från att de är viktiga i ett hållbart ekosystem som mat åt andra djur. Det är väl kanske okej att få ett myggbett eller hundra om du är ute och plockar svamp, eller rör dig i områden som myggen kontrollerar. Men när de tar sig in bland sommarstugorna eller över huvud taget nära folk bör de, precis som för tama grizzlybjörnar i USA, skrämmas iväg eller ännu hellre avlivas (fast inte björnarna, de är ju så söta så länge de inte dödar människor).

Utrotar populationer
Så hur gör man då? Den klassiska lösningen är ju myggspray, spiraler, våtservetter och nu på sistone lite mer avancerade maskiner som kan hålla myggen stångna genom att utsöndra för myggen otrevliga lukter. Men har du tillräckligt stora problem, och då pratar vi att det inte går att vara utomhus för att knotten eller myggen attackerar likt Stukabombare så fort du visar dig, så krävs det större maskiner.

Och här kommer Mosquito Magnet in i bilden. Det är en serie maskiner som på ett förvånansvärt effektivt sätt håller mygg och knott på avstånd, genom att helt enkelt utrota populationer. Ja det låter grymt, och det är det också. Men någon risk för att stickmyggorna eller idiotknotten dör ut finns nog inte eftersom maskinerna täcker områden på upp till mellan 2000 och 4000 kvadratmeter beroende på modell.

Vi har nu under en och en halv myggsäsong testat Mosquito Magnet Defender. En maskin i 4000-kronorsklassen som täcker upp till 2000 kvadratmeter, och resultatet är imponerande.

Fakta

Pris: 4 000 kr
Information från: Acreto, www.acreto.se

Täckningsyta: upp till 2000 m2
Anslutning: 220 volt
Drivmedel: Gasol

Alternativen
Om du tycker att priset är för högt kan den ekologiska varianten vara intressant att titta närmare på. En fladdermus kan äta uppemot 7000 mygg under en natt, och det går att bygga holkar för just fladdermöss. Se http://bit.ly/ay1bzT för mer information.