Egentligen är det tröttsamt att mäta allt med Apple hela tiden. Telefoner och surfplattor jämförs hela tiden med Apples motsvarigheter. Men det är heller inte så konstigt, eftersom Apple gör riktigt bra grejer. Men det här är första gången vi ser ett riktigt rimligt alternativ på surfplattefronten där Ipad har varit den tongivande modellen sen den kom.

Smal och tunn

Det som skiljer den här mot andra surfplattor är smalheten och tunnheten. Den är faktiskt både tunnare och lättare än en Ipad 2, och det gör sitt till att kännas som en värdig utmanare. Sen kör den Android, förstås, och därför är det svårt att jämföra rakt av. Men Androidversionen Honeycomb gör numera ett riktigt bra jobb vad gäller användarvänlighet, och mängder med appar har börjat dyka upp.

Tunnheten gör dock att vissa användare redan har rapporterat problem med skärmen där så kallade Newtonringar har dykt upp (lite som oljefärgade ringar som syns på skärmen), men det har inte vi haft några problem med i testet.

Fakta

Pris: 5 400 kr
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se

Mått: 256,7 x 175,3 x 8,6 mm
Vikt: 565 g
Skärm: 10,1 tum lcd kapacitiv touch, 1280x800 pixlar
Minne: 16 gb
Kamera: 3 megapixel och 2 megapixel
Övrigt: gps, wlan, 3g
Processor: Nvidia Tegra 2 dubbelkärning processor på 1 GHz
Operativsystem: Android 3.0

Alternativet
En Ipad 2 kostar ungefär lika mycket i 3g-utförande som Galaxy Tab 10.1. Skillnaden är förstås en mindre skärm, men i gengäld får du än så länge ett större apputbud.

Alternativet 2
Asus Eee Pad Transformer kan du hitta till ett lägre pris. 16-gigabytemodellen utan 3g men med tangentbord kostar strax under 5000 kronor. Den väger dock något mer, men är också en riktigt bra surfplatta.