Handhållna surfplattor har varit det senaste årets mest uppmärksammade datortrend, och enheterna får fler och fler egenskaper som gör dem till fullfjädrade pc-ersättare. Samtidigt har också de minsta netbook-datorerna blivit lättare, tunnare, snabbare och billigare. Därför känns Acer Iconia Tab W500 som en fullständigt naturlig utveckling. Det är i stort sett en Windowsbaserad surfplatta med prestanda som en riktigt bra minidator, som säljs tillsammans med en docka innnehållande ”underredet” till en bärbar pc. Själva datorn – processor, minne, hårddisk och så vidare – sitter alltså i skärmdelen.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Tillverkare: Acer, www.acercomputer.se
Pris: 5 600 kr

Processor: AMD C-50, 1 GHz
Grafik: AMD Radeon HD 6250
Minne: 2 GB
Lagring: 32 GB ssd
Dvd: Nej
Anslutningar i platta: 2x usb 2.0, micro hdmi, hörlur
Anslutningar i tangentbord: 2x usb 2.0, lan
Trådlöst: 802.11bgn, Bluetooth 3.0+HS
Kortläsare: Sd, mms
Bildskärm: 10,1 tum led, 1280x800 bildpunkter, kapacitiv multitouch
Kamera: 2x 1,3 Mpix
Operativsystem: Windows 7 Home Premium, 32bit
Storlek: 27,5 x 19 x 1,6 cm (3,9 cm tjock med tangentbord)
Vikt: 0,94 kg (utan tangentbord) 1,56 kg (med tangentbord)
Garanti: 1 år

Två hybrider till
Acer är inte den enda tillverkaren som tänker i de här banorna. Här är fler produkter som tänjer på gränsen mellan surfplatta och netbook.

Med rätt docka till en Ipad blir även den en liten minidator när du kopplar in och dukar upp på bordet. Ett bra exempel på ett sådant tillbehör är Apples egna Ipad Keyboard Dock.

Dell har Inspiron Duo, en kompakt bärbar med Atom-processor, 2 GB RAM och Windows 7. Dess 10-tums pekskärm sitter i en lös ram och går att flippa runt så att det visas utåt när datorn är ihopfälld. Precis som gamla tablet-pc med andra ord, men en lite annan mekanisk lösning.