Igår kom beskedet i målet mellan Apple och Samsung i den nederländska domstolen. Domaren förkunnade att tre av Samsungs smarta mobiler gör intrång på Apples patent, och stoppas därför från försäljning.

De mobiler som stoppas är Galaxy S, Galaxy S2 och Galaxy Ace. Enligt domaren är det en bildvisningsfunktion på mobilerna som gör intrång i Apples patent "Portable Electronic Device for Photo Management", alltså att man visar bilder med hjälp av fingerrörelser.

Säljstoppet ska dock inte påverka några länder utanför Nederländerna enligt Samsung. Till PC för alla säger Samsungs nordiska pr-chef Erik Johannesson:

– Domstolens beslut förväntas inte påverka försäljningen på andra europeiska marknader. Försäljningen fortsätter som vanligt i Sverige och Norden.

Det här är motstridiga uppgifter från vad PC för alla rapporterar, då domstolen enligt dem ska ha beslutat att försäljningen ska stoppas i Irland, Tyskland, Sverige, Schweiz, Storbritannien och Nederländerna. Ett uttalande från Kim Titus på Samsung Mobile stämmer dock överens med vad Erik Johannesson säger, att försäljningen inte påverkas utanför Nederländerna.

Domstolens beslut innebär att en uppdatering kan råda bot på kontroversen, något som Samsung nu har sagt att man tänker genomföra enligt sajten Tweakers.net. Domen rör enbart funktionen i Android 2.3, inte Android 3.0, och Samsungs Galaxy Tab 10.1 friades i samma veva.