S1 och S2 var inte särskilt svårt att hålla i huvudet, men Sony har nu både utannonserat och bytt namn på företagets kommande surfplattor till Tablet S och Tablet P.

Sony Tablet S

Här i Sverige kan vi se fram emot den första modellen, Tablet S. Sony har nu släppt fler detaljer om vad vi kan se fram emot. Det blir en ganska standardmässig surfplatta, med en dubbelkärnig Tegra 2-processor på 1 GHz, 1280x800 pixlar i skärmupplösning och Android 3.1 (wifi-versionen) och Android 3.2 (3g-versionen). Skärmen har den något ovanliga storleken 9,4 tum. Det finns plats för sd-kort och plattan kommer i smakerna 16 eller 32 Gb inbyggt minne samt dlna-funktion. Kameror finns också, en baktill med 5 megapixlar och en frontmonterad med något färre 0,3 megapixlar.

Det är i mjukvaran vi hittar en del nyheter. Quick View och Quick Touch ska göra surfning snabbare på plattan, och tangentbordet ska utnyttja skärmytan maximalt. Tablet S är också Playstation-certifierad, vilket innebär att den precis som Xperia Play kommer kunna spela Playstation-klassiker från Android Market.

Även i själva formfaktorn ska Sony presentera nyheter. Tablet S har en asymmetrisk form som ska centrera vikten (600 gram för wifiversionen) av plattan i händerna, och på så sätt göra det bekvämare att hålla i den långa stunder. Vi har alla sett den speciella formen med fästningsanordningen på baksidan, om det fungerar i verkligheten återkommer vi om.

Sony Tablet P

Tablet P är även den certifierad för Playstationspel. Den här surfplattan bygger också på en annorlunda design som påminner om Nintendo DS. Liksom Nintendos bärbara konsol har Tablet P två skärmar som du fäller upp när du ska använda den. De två skärmarna ligger vardera på 5,5 tum och har en upplösning av 1024x480 pixlar.

Tablet P har samma processor som Tablet S, men bara 4 Gb inbyggt minne. Till skillnad från Tablet S har vi inte fått bekräftat när den dyker upp i Sverige, men lansering ska ske i november så vi hoppas att den även når hit. Vi har inte fått något svenskt pris på den här modellen heller.

Tablet S dyker upp snabbare än väntat, redan nu i september landar den i Sverige. För wifiversionen får man betala 4 500 kr (16 Gb) eller 5 300 kr (32 Gb). Vill man ha 3g i surfplattan får man räkna med 5 700 kr.