Det är flygbolaget Quantas som just nu genomför testflygningar med surfplattan Ipad ombord. Tanken är att varje passagerare får var sin Ipad för att se på film, lyssna på musik eller njuta av annan underhållning under flygresan.

Testflygningarna börjar under oktober månad och kommer utföras på ett enda flygplan, ett Boeing 767-300. Det ska finnas 254 surfplattor från Apple under varje flygning, och då ingår extra exemplar om någon skulle vara trasig.

De Ipads som används är dock inte vilka Ipads som helst. Filmer och musik kommer streamas till varje enhet från en central del av planet, och när man väl har landat finns det ingen funktionalitet i plattan utanför flygplanet. Alison Webster, talesperson för Quantas, säger till Australian Business Traveller att det torde avskräcka människor från att "låna" surfplattorna efter landning.

Om försöken lyckas vill Quantas utöka verksamheten för att också inkludera Androidplattor. Målet är att i framtiden helt enkelt streama underhållning direkt till resenärernas egna mobila prylar. Enligt Alison Webster finns det flera fördelar med att använda surfplattor för underhållningen då det ger passagerarna större frihet och även gör planet lättare då man slipper bygga in omständliga tv-skärmar i sätena.