Allting ter sig så självklart. Teknologi tenderar att göra det ganska fort. Nya prylar och innovationer nästlar sig in i våra liv, skapar ett behov som inte fanns där förut och helt plötsligt kan vi inte leva ett normalt liv utan kaffekokaren, tv:n, datorn, internet eller mobiltelefonen. Vem känner inte ett starkt behov efter en nya Ipad Pro, även om du kanske redan sitter med ett par 2-3 år gamla surfplattor hemma?

Android platta
Idag har de flesta datortillverkare surfplattor i sortimentet.

Men den här berättelsen handlar inte om de prylarna, utan om surfplattan som fenomen. En av de mest hajpade prylarna just nu även om den gått från att vara en pryl för early adopters till att bli gemene mans leksak. Idag är det så självklart att surfplattan ser ut och fungerar som den gör, oavsett om det är en Ipad eller Android-platta. Men vägen hit har varit lång och full av kurvor.

Missa inte: Allt du behöver veta om Ipad Pro

Telautografen första plattan
Under surfplattans existens finns det egentligen bara två viktiga milstolpar, och det är 122 år mellan dem. 1888 ansökte nämligen den amerikanske uppfinnaren Elisha Gray om ett patent för en apparat som elektroniskt läste av handskrift från en styluspenna. Apparaten döptes till telautograf och kan lika gärna sägas vara ursprunget till faxmaskinen. Det tog dock lång tid innan tanken om en platta föddes, istället handlade det länge om datorer med pekskärmar.

Tekniken som Gray utvecklade får uppföljare, fler patent beviljas och den första touchskärmen föds 1942, samma år som Stephen Hawking ser dagens ljus. Fortfarande rör det sig om styluspennor, men nu kan tekniken känna igen handskrift och den moderna formen för surfplattor börjar långsamt formas här. Det dröjer dock till 1950-talet då nästa stora genombrott sker. Uppfinnaren Tom Diamond demonstrerar 1957 sin så kallade Styalator. Styalator är en tablet med touchskärm, som just känner igen handstil tack vare sin mjukvara. Men otack är världens lön, och i början av 60-talet stjäl istället företaget RAND Corporation rampljuset med sin RAND Tablet. Den blir betydligt mer känd och är relativt billig att tillverka.