Det här är del 2 i M3:s special om surfplattor. Läs även de andra delarna:

Surfplattespecial: del 1 - surfplattans historia

Tabell över testade surfplattor. Klicka för större bild.


HTC Flyer
Interaktionen mellan pennan och skärmen är det mest spektakulära med den här plattan. Pennan som följer med drivs med ett AAA-batteri och har två knappar som används för att markera text och sudda. Så fort det dyker upp ett tillfälle då du kan använda pennan dyker en liten meny upp längst ner på skärmen som ger dig tillgång till olika pennor, färger och andra alternativ. Sen är det bara att rita eller anteckna bäst du vill. Det går hyggligt snabbt, men skriver du väldigt snabbt har mjukvaran lite svårt att hänga med. Dessutom kan du var som helst ta en skärmdump på bilden du ser och anteckna på, bilden kan sedan skickas med e-post eller liknande som en skärmdump, inklusive ditt kludd. Du kan dock inte använda pennan för att trycka på knappar. Så fort du trycker med pennan mot skärmen tas istället en skärmdump och du kan börja anteckna. Det är en kul tanke det hela, men att ständigt behöva skicka en skärmdump med exempelvis kalendern är förstås inte lika smidigt som att kunna interagera direkt i kalendern med pennan. Men pennan kan säkerligen vara intressant för onödigt rika studenter som vill kunna ta anteckningar på ett mer komplett sätt.

Prestandan är också något som skiljer sig från de nya surfplattor med Honeycomb vi ser ploppa upp här och var. Här är det nämligen en enkelkärnig processor på 1,5 gigahertz istället för de dubbelkärniga dito vi oftast ser. Men gränssnittet flyter på utan problem. Gränssnittet är för övrigt i stort sett exakt samma som det HTC Sense vi har sett tidigare, med lite grafiska upputsningar.
Den inbyggda kameran ger, kanske väntat, inga vidare bilder och det här är ingen surfplatta för dig som vill ha högkvalitativa foton. Med den extra kameran kan du fota dig själv eller videochatta i de applikationer som stöder det.

Batteritiden är däremot ett frågetecken. När vi använde den vad vi ansåg vara normalt under en dag, med synkning av e-post, webbsurf och liknande, räckte batteriet bara drygt en dag. Och det känns inte alls optimalt för en surfplatta.

Läs hela testet här. 

+
Pennan
Skärmen

-
Något klumpig
Dyr
Ingen teckenigenkänning
Svagt batteri

=
En trevlig surfplatta som ger en bra upplevelse och lite mervärde i och med pennan. Men med prisvärdet i åtanke kan det vara svårmotiverat eftersom det finns större och billigare plattor. Här betalar du i mångt och mycket för pennan.

BETYG
Form/design: 7
Prestanda: 7
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 6
Prisvärde: 5


Totalt: 6