Nu börjar de smarta skorna anlända. Adidas tar ett grepp om tekniken i sina nya fotbollspjäxor adizero f50. Med ett rörelsekänsligt chip från Micoach, Speed Cell, samlar skorna information om hur du rör dig.

Adizero f50 mäter hur snabbt du springer, medelhastighet samt toppfart, hur långt du rör dig, tid mellan fotstegen och en del andra parametrar som tydligen avgör hur bra du är på fotboll. Datan lagras i Speed Cell-chippet i sju timmar och kan trådlöst föras över till en dator via medföljande dongel. Resultaten kan sedan användas på en del fiffiga sätt. I sann social nätverksanda kan du ladda upp dem till Facebook för att jämföra med dina vänner, men den häftigaste funktionen måste ändå vara att du också kan ställa upp siffrorna mot storheter som Lionel Messi samt, förhoppningsvis, andra fotbollsproffs.

I pressmeddelandet nämner Adidas också att Micoach ska släppas som onlinespel i början av 2012 där du kan använda dina resultat för att skapa en egen spelare.

Även om fotbollsintresset inte finns inom dig så är det svårt att bortse från prylfaktorn i de här smarta fotbollsdojorna. Vad som inte är lika svårt att bortse från är priset, då det landar på rekommenderade 245 euro (omkring 2 500 kronor) när Adidas adizero f50 landar i november.