Det bidde ingen Iphone 5, men väl en Iphone 4S. S står för speed, säger Apple. Med speed menar de här en dubbelkärnig processor och snabbare nedladdningshastigheter. Men vi kan inte påstå att specifikationerna imponerar väldigt på oss. Det finns snabbare telefoner med bättre funktioner redan, som råkar köra Android. Men det är inte på hårdvarusidan Apple har byggt sin framgångssaga, utan det är allt det där andra. Det ingen annan tillverkare riktigt lyckas med.

Så kom då Siri. Ett röststyrningssystem. ”Men jag har kunnat prata med min telefon sen Nokia Hedenhös” kommer många ropa. Men inte som detta. Att till slut äntligen kunna säga vad man vill ha svar på i klartext, och inte genom att formulera frågan som telefonen vill, är ett stort steg framåt i röststyrningsvärlden. Även om det bara fungerar på engelska och några få språk till (och förmodligen aldrig kommer fungera på svenska). Det är tufft. Det är det. Dessutom är det förstås störigt att funktionen inte kommer till Iphone 4 i och med IOS 5. Men Apple vill nog inte ge för mycket till gamla telefoner heller.

Men det är ändå inte utan ett litet ”jaha?” som Iphone 4S sveper förbi våra ögon. Vi är vana vid dessa pressevent att få något unikt. Något fantastiskt. Men det vi får här är en uppgradering av Iphone 4 till 2011 års standard. Nu kan Iphone mäta sig någorlunda med konkurrenterna när det gäller hårdvara. Kamera, processor, minne och datahastighet är numera i paritet med, eller något under, de snabbaste mobilerna såsom Samsung Galaxy S2 eller HTC Sensation. Men det är ingen revolution i och med Iphone 4S. Det är snarare en lite sen uppdatering.

Så till Iphone 5 har vi desto högre krav. Det är nu det gäller, Apple, om ni ska kunna leda utvecklingen eller bara hänga med.

Simon Arons