Då och då har M3:s redaktion spånat kring tanken att hitta någon stackars sate som runt 2003-2004 köpte en stor platt-tv på avbetalning. Ett snyftreportage om en kille som år efter år betalar ett par tusen i månaden för en tv som, om han köpt den några år senare hade kostat en bråkdel och dessutom erbjudit bättre bildkvalitet. Av humanitära skäl avstod vi från artikeln. Ingenting som M3 testat har haft en sådan fenomenal pris- och teknikutveckling som platt-tv:n. Undertecknad har suttit på presskonferenser där det visades upp 50-tums plasma som kostade nära på en kvarts miljon, och som alstrade så mycket värme att den kunde värma upp en mindre sommarstuga. Mest anmärkningsvärt i sammanhanget var att bildkvaliteten var sämre än hos en tjock-tv, framförallt hos lcd-tv:n. Sämre svärta och matade man den med en analog tv-signal blev resultatet blähä. Även om vi själva hatade att kånka upp de upp till 100 kilo tunga crt-klossarna till testlabbet spelade de fortfarande in på mitten av 00-talet en viktig roll, inte minst som referens i platt-tv-testerna.

2002 hävdade Pioneers plasmachef i Europa att 2002 var plasmans år. I sitt sortiment hade de ett gäng 42-tummare som kostade mellan 70-90 000 kronor. Det var önsketänk. De första två åren (2001-2002) såldes det sammanlagt 4 000 plasmaapparater i Sverige, lcd-tv-försäljningen var än så länge inte mätbar.

Fakta

I november 2007 genomförde redaktionen ett blindtest där vi ställde plasma mot lcd och hd mot full-hd. Varken experter eller de inbjudna läsarna såg skillnad på material i 720p- och 1080p-upplösning på nära håll på vår test-tv som mätte 52 tum. Och när vi körde upp 480p-material på våra två 42-tummare misstog samtliga i testpanelen materialet för att vara hd-upplöst. Reaktionerna från er läsare lät inte vänta på sig. Vissa kallade våra testmetoder för felaktiga medan andra tyckte att vårt test var det bästa som de läst någonsin inom ämnet. Läs testet på korta.nu/blindtest.