För ett par veckor sedan bestämde jag mig för att pensionera min gamla stationära pc. Den hade några år på nacken och det var hög tid att göra som Hefner och byta till en yngre och snyggare modell. Nyligen nyfrälst på tanken på pc som spelplattform och med en nördig nybyggaranda jag inte känt sedan mitten på nittiotalet svarvade jag ihop en rejäl monstermaskin som kan tackla det mesta.

Och ge mig tinnitus. Föregångaren var högljudd, men det här var rent löjligt. När orcherna attackerar eller kulorna viner i hörlurarna så spelar oväsendet ingen roll. Men när jag sitter och slösurfar eller skriver, till exempel en krönika som denna, så vill jag inte att det ska låta som om någon jagar en igelkott med en dammsugare i samma rum.

Så vad gör man? Det var knappast värt besväret att försöka tysta ner skapelsen. Inte utan att lägga ner tusentals spänn och lika många svordomar på nya fläktar och ljuddämpning som som bäst kunde bli marginell.

Lösningen blev att bygga en dator till. Med nya mini pc-komponenter baserade på Intel Atom, smarta små datorlådor med extern strömadapter och en bra liten ssd-disk behövs inga fläktar alls. Hårdvaran är med god marginal snabb nog för mejl, jobb och surf, och dessutom snabbstartad som få. Eller varför inte som htpc och mediaspelare? 1080p divx-filmer eller högupplöst från Youtube och Play-kanaler är inget problem alls.

En handfull sådana datorer går att köpa färdiga, men till rejält överpris. För det mesta är även detta hembyggen och barebone-byggsatser. Förvånansvärt lätta att skruva ihop, och till en totalkostnad under tre tusenlappar.

Så nu har jag en kombinerad speldator och lövblåsare som bara slås på vid behov, och en hundra procent knäpptyst minilåda som står på dygnet runt. Det mest störande ljudet man hör är tangentbordsknatter, husflugan som surrar i fönstret och surret från skärmen. Ja, min tft-skärm på skrivbordet låter. Jag har aldrig hört det förut.

+ Semester! I år består it-utrustningen på landstället av en smartphone. That's it. Resten är analogt..

- Usb 3-fusk. En del datorer med nya portarna kommer bara upp i dubbla usb 2-hastigheten, inte de utlovade tiodubbla.