Headweb tar nu steget till Ipad. Den populära filmtjänsten finns sedan tidigare till bland annat pc och ska nu bli mer mobil. Men till skillnad från konkurrenterna väljer Headweb att gå utanför App Store med en helt webbaserad app.

- Med Headweb vill vi skapa en tjänst som fungerar likadant på alla plattformar, med samma utbud och i princip samma kvalitet, säger grundaren Peter Alvarsson.

Du laddar alltså inte hem en app för att få Headweb att fungera i paddan, utan surfar helt enkelt in på hemsidan. Därifrån kan du starta filmtjänsten som redan från lansering ska innehålla majoriteten av filmtitlarna.

Genom att bygga Headwebs app i html 5 vill företaget skapa en bredare plattform för framtida anpassning. Peter Alvarsson bekräftar att Headweb kommer dyka upp till Android i framtiden också.

- Vi är inte rädda för att inte finnas på App Store. Vi tror att det här tillvägagånssättet kommer spridas och egentligen är det enklare när man inte måste ladda hem en app.

Att hyra film på Headweb fungerar precis som på pc. Du betalar för att behålla filmen i 24 timmar, sedan kan du streama den antingen via wifi eller 3g. Uppkopplingen avgör automatiskt bildkvaliteten. Större delen av de mer än 6 000 titlarna ska alltså finnas tillgängliga för Ipad från start och Headweb jobbar på att föra resterande filmer till surfplattan.

Headweb har under veckan som gått haft en stängd beta för omkring 3 000 personer. Enligt Peter Alvarsson har mottagandet varit gott och intresset stort.

Genom att inte gå via App Store undviker Headweb att Apple tar del av intäkterna och enligt Peter Alvarsson har företaget mer frihet att uppdatera appen som de vill anpassa den för andra plattformar.

- Jag tror att vi kommer se mer av det här i framtiden, det är en naturlig utveckling. Systemet med appar är bra men för många behövs det inte och vi slipper dela våra intäkter.

Headwebs filmtjänst för Ipad släpps imorgon.