Det här är del 3 i M3:s gps-special. Läs även de övriga delarna:

Del 1: Koll på kartan
Del 2: Höstens bästa bilnavigatorer
Del 4: Framtiden är uppkopplad

Många moderna smartphones har idag inbyggda gps-mottagare, som i allmänhet används i exempelvis Facebook för att visa dina vänner var du befinner dig någonstans. Men det går ju att använda hårdvaran till mer matnyttiga övningar, som till exempel att hitta rätt på vägen.

Det finns många fördelar med att använda telefonen som navigator, varav den kanske mest uppenbara är att du alltid har den med dig. Under testet har vi också reflekterat över det bekväma i att kunna navigera på en riktigt vass bildskärm – många navigatorer är utrustade med påfallande trista skärmar med dålig touchrespons.

Live är standard
Den avgjort tydligaste trenden bland tillverkarnas bilnavigatorer är liveuppkopplingen, det vill säga det inbyggda simkort som möjliggör direkt kommunikation med tillverkarens servrar. Via den uppkopplingen kan navigatorn ta emot i princip vilken information som helst, och den som väljer att satsa på en navigationsapp får ju den funktionaliteten inbyggd som standard. Visserligen måste man i allmänhet köpa ett abonnemang för att kunna utnyttja livetjänsterna fullt ut, men det är det definitivt värt.

Nära bilnavigatorerna
Det är bekvämt att kunna plugga in telefonen i bilstereon – med kabel eller blåtand – och höra den väna stämman smeka fram köranvisningar i högtalarna. Om du spelar musik samtidigt tonar programmet ner musiken inför anvisningarna så att de gör fram klart och tydligt.

Efter att ha åkt runt med såväl vanliga navigatorer som de olika apparna i bilen några veckor är vi övertygade om att apparna är ett fullgott alternativ. Det krävs någon form av extra inköp för att kunna fästa telefonen i vindrutan, men många har redan införskaffat en sådan anordning ändå. Funktionaliteten ligger inte långt från navigatorerna, och några problem med prestandan har vi inte lyckats hitta. Apparna har tveklöst framtiden för sig.