Navigon liknar ”riktig” gps
I jämförelse med Googles gratisapp är 849 kronor givetvis lite mastigt, men det krävs inte många minuters användning för att vi ska inse vart pengarna gått. När vi startar appen möts vi av ett skarpt och snyggt gränssnitt som påminner om gränssnittet i Navigons dedikerade bilnavigatorer. Det är lätt att hitta rätt, och vi hade aldrig några problem att hitta bland de ganska omfattande funktionerna.

Hitta käk i närheten
Precis som i en vanlig navigator kan vi söka efter adresser, intressepunkter eller koordinater. Eftersom telefonen är uppkopplad finns också möjlighet att söka via Google Search, och navigera till ett resmål via detta. När vi hittat en intressepunkt visar appen en stor mängd information om målet, som exempelvis väder och parkeringsmöjligheter. Dessutom får vi se ett tips på närliggande restauranger, och kan välja att navigera dit i stället – praktiskt.

Vi får också alltid möjligheten att välja mellan två olika ruttförslag, beroende på om vi vill hinna fram snabbt som möjligt eller åka så kort sträcka som möjligt. Om vi skulle vilja infoga ett etappmål i färdvägen går detta enkelt att göra med bara ett par knapptryck.
Bildskärmen har krasst sett inte särskilt mycket med själva appen att göra och är ju definitivt inget som Navigon kan ta åt sig äran för. Vi kan dock inte bortse från att den här lösningen gör att du får tillgång till en bildskärm som är betydligt vassare än vad de flesta bilnavigatorer kan uppvisa. Dessutom är touchfunktionen på Iphone överlägsen navigatorerna vilket gör appen till en attraktiv lösning.

Sociala medier
Bland funktionerna hittar vi sådant som fartkameravarning, hastighetsvarning och möjligheten att rapportera kartfel och nya fartkameror direkt över mobilnätet. Traffic Live med realtidsuppdateringar kostar cirka 200 kronor extra per år, men det är det värt. Vi gillar också möjligheten att styra telefonens Ipodapp inifrån navigeringsappen, även om det bara handlar om de allra mest basala funktionerna.

En intressant funktion som kanske inte är särskilt hjälpsam vid själva navigeringen är kopplingen till sociala medier. Du kan enkelt dela med dig av din färdväg via Facebook eller Twitter för att låta alla dina vänner veta vart du är på väg.

Några särskilda nackdelar hittar vi faktiskt inte med Navigons app. Visst saknas en del funktioner som röststyrning och liknande, men dessa funktioner används ändå ganska sällan. Till det negativa räknar vi däremot det förhållandevis höga priset samt det faktum att appen tar upp nästan två gigabyte av telefonens minne. Inte så roligt om du köpt snikversionen av mobiltelefonen som bara har 8 gigabyte minne.


=
Navigons app är snygg och mycket lätt att använda. Dessutom har man stoppat i en hel del smarta funktioner, men Livetjänsterna kostar extra att abonnera på. Vi gillar den utförliga informationen som presenteras över resmålet.

BETYG
Funktioner: 9
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 7


Totalt: 9

Fakta Navigon
Pris: 849 kronor