Tomtom visar vägen
Tomtom har byggt ett antal väldigt fina bilnavigatorer de senaste åren, därför är det spännande att se hur deras Iphoneapp presterar. Appen kostar en dryg femhundring och väger in på klart under 500 megabyte, vilket gör den betydligt mer utrymmessnål än konkurrenten från Navigon.

Lättjobbat gränssnitt
Tomtom har satsat på ett färgglatt, lite klatschigt gränssnitt som är både tydligt och lättarbetat. Vi kommer in i huvudmenyn med ett enkelt tryck på kartan, och kan därefter göra våra val. På sedvanligt vis går det att navigera mot en adress eller intressepunkt, och det går också att söka resmål via Google Search.

Appen är som standard inte inställd på att ge flera alternativ till resvägar, men det går att ändra. Programmet kan välja den snabbaste eller kortaste vägen, och du kan antingen lägga till delmål eller välja att undvika vissa kartpositioner. Under navigeringen visas hela tiden en symbol i skärmens övre högra hörn som meddelar hur den aktuella trafikinformationen ser ut. Om appen räknar med förseningar kan du enkelt välja en alternativ rutt.

Tomtoms app kan inte dela med sig av resvägar via Facebook och Twitter, men i övrigt är funktionsuppsättningen ungefär densamma. Fartkameror och hastighetsvarningar funkar kanonbra, och det går utmärkt att både skicka in kartkorrigeringar och nya fartkameror eller ladda ner dem via nätet. Tomtom har också lagt in möjligheten att få ljudvarningar när man passerar en skola eller gudstjänstlokal, där den förra känns aningen mer viktig.

Styr Ipoden från appen
Precis som i fallet Navigon måste vi framhålla fördelen med att navigera på Iphones bildskärm. Skärmen är skarpare, bättre och betydligt trevligare att arbeta med än majoriteten av alla dedikerade bilnavigatorer på marknaden. Telefonens inbyggda musikspelare går att styra inifrån Tomtoms program, och musiken dämpas snyggt när det är dags för röstanvisningar.

Tomtoms app kostar cirka trehundra kronor mindre än konkurrenten från Navigon. Eftersom funktionaliteten är snarlik och vi inte kan hitta några större skillnader i prestationen känns Tomtom klart mer prisvärd. Dock krävs det ett abonnemang för en femtiolapp i månaden för att få trafikuppdateringar via mobilnätet, samma pris gäller för fartkamerorna.


=
Tomtom har byggt en app som är full av praktiska funktioner som dessutom är lätta att komma åt. Navigeringen funkar kanonbra och det är lätt att göra ändringar eller tillägg i den valda rutten.

BETYG
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 8


Totalt: 8

Fakta Tomtom
Pris: 549 kronor