Bra försök Google
Google rörde om i gps-grytan rejält i somras genom att släppa sin navigationsapp för Androidtelefoner helt gratis. Och gratis är alltid godast, men efter att ha kört omkring med alla apparna babblande samtidigt i bilen konstaterar vi att det finns en del att jobba på för Google.

Trist gränssnitt
Först och främst är användargränssnittet både trist och lite mindre intuitivt än hos betalapparna från konkurrenterna. Dessutom är appens funktionalitet helt inriktad på att hitta från punkt A till B. Någon punkt C finns inte utrymme för, så att lägga in delmål är inte aktuellt. Det finns inte heller någon möjlighet att söka efter intressepunkter i menyerna, däremot går det att skriva in sökord som ”tennis”, ”restaurang” och liknande och få vettiga förslag på destinationer. Tyvärr är det inte alltid helt lätt att få telefonen att navigera dit.

Det stora problemet för Google är dock den förhållandevis stora osäkerheten i navigerandet. Appen hittar visserligen överallt, men timingen i röstkommandona stämmer inte. Ibland kommer anvisningarna lite för sent, och att sitta i en bil i en okänd storstad och få höra ”ta avfarten till höger” precis när man passerat den kan säkert locka fram rejäla svettattacker. Vi är inte heller imponerade av kommandot ”kör ut ur rondellen” eller det hispiga beteendet när vi står stilla i en bilkö vid ett rödljus. Vid några tillfällen kastade den i övrigt trevliga rösten ur sig det något splittrade kommandot ”sväng vänster, fortsätt rakt fram, sväng vänster, fortsätt rakt fram”.

Ingen trafikinformation
Googles kartor är inte heller lika genomarbetade som betalapparna när det gäller exempelvis enkelriktade gator. Och i en stad som Stockholm är enkelriktningarna viktiga att hålla reda på om man vill komma fram, här måste Google anstränga sig mer.
Slutligen saknas varje möjlighet till att få aktuell trafikinformation. Om det finns en gigantisk bilkö framför dig på vägen lär du inte märka det förrän du sitter fast i smeten.

Prisvärdet på en gratisprodukt är naturligtvis skyhögt, men betaversionen innehåller lite för mycket problem för att vi ska kunna rekommendera den. Samtidigt är det just en betaversion som har en rejäl utvecklingspotential, frågan är bara hur mycket krut Google kommer att lägga på detta. Google Navigator kan alltså ofta vara till stor hjälp, men om du är ute efter ett seriöst alternativ till en dedikerad bilnavigator blir det nog till att ta fram plånboken i stället.=
Vi kan inte ställa samma krav på en gratisapp som på betalalternativen, men Googles navigator räcker ändå inte riktigt till. Om du har tur tar den dig från punkt A till B, men anvisningarna är skakiga och funktionerna få.

BETYG
Funktioner: 5
Användarvänlighet: 6
Prisvärde: 7


Totalt: 5

Fakta Google Navigator
Pris: Gratis