Olympus har fuskat med bokföringen. I 30 års tid har företagsledningen på ett eller annat sätt varit inblandad i oegentligheter med redovisningen för uppköpen av ett flertal företag. Det är bolagets japanska huvudkontor som står i fokus uppger Reuters, även om FBI har satt igång med en utredning i USA.

Nu riskerar tre personer att hamna i fängelse: förre ordföranden Tsuyoshi Kikukawa, revisorn Hideo Yamada och vice vd:n Hisashi Mori. Dessa pekas ut som ansvariga av företagets nya vd Shuichi Takayama.

Anklagelserna rör arvoden som betalats ut till rådgivare för att dölja finanisella förluster, samt mörkläggande av utgifter för uppköp av ett flertal japanska företag. 2008 betalades 687 miljoner dollar ut till ett konto på Caymanöarna i samband med att Olympus köpte ett företag för 2,2 miljarder dollar. Pengar som gick till så kallade rådgivningskostnader.

Olympus har också skrivit ner värdet på ett uppköp av tre japanska bolag med 76 procent under 2009. Bolagen köptes ursprungligen för 940 miljoner dollar i syfte att dölja ekonomiska förluster inom Olympus.

Aktien föll 29 procent på en dag och Olympus uppges ha förlorat omkring 6 miljarder dollar i värde. Nätet av lögner började luckras upp den 14 oktober då dåvarande vd:n Michael Woodford sparkades efter att han ifrågasatt företagets strategi.

Vad som händer nu är oklart, men i värsta fall kan Olympus stå inför en avnotering från börsen. På företagets hemsida går det att läsa en officiell ursäkt från vd:n Shuichi Takayama där han berättar att företaget jobbar hårt på att återställa företroendet och att den här pinsamma affären avslutas så fort som möjligt.