”Vad är det här för monster?” är den första tanken när vi plockar upp Galaxy Note ur förpackningen. Det ser ut som en parodi på en smart mobil; något som man håller mot örat och låtsas att det är en telefon bara för att poängtera hur bisarrt stor den är. Men det är en telefon. Och den är väldigt stor. Med en skärm på 5,3 tum är den vansinnigt stor jämfört med alla andra mobiler på marknaden. Samsung har ju den senaste tiden släppt såväl surfplattor som telefoner i alla möjliga skärmstorlekar, och med Galaxy Note försöker de skapa något slags mellanting mellan en surfplatta och en telefon, och det har sina problem och sina fördelar.

Fantastisk skärm i hd

Det mest utmärkande är förstås skärmen. En 5,3 tum stor skärm sticker ut och gör automatiskt telefonen aningen svår att hålla på ett avslappnat sätt. Men eftersom vi ofta klagar på de mindre telefonerna med för små skärmar och tangentbord måste vi ändå ge den att storleken passar stora, rent utav gigantiska händer.

De 5,3 tummen som presenteras består också av en Super Amoled-skärm som precis som vanligt är i princip oöverträffad när det gäller ljusstyrka, krispighet och betraktningsvinkel. Färgåtergivningen är också fantastisk, även om den inte är den bästa vi har sett. Men det är så små skillnader mellan toppmodeller idag att det inte är något att bråka om. Vad som däremot gör den ännu mer utstickande är upplösningen som ligger på 1280x800 pixlar – alltså 720p. Dessutom med en pixeltäthet på 285 punkter per tum, vilket är mindre än en Iphone 4S, men bättre än de flesta andra telefonerna på marknaden. För skärmen innebär det att detaljerna blir tydligare och texter lättare att läsa. Det gör Galaxy Note till en oerhört intressant telefon om du vill att den ska agera som mediaspelare också.


Med 5,3 tum och 720p-upplösningen är det den första och största skärmen hos smarta mobiler med dessa specifikationer. Men tänk på att den är väldigt stor innan du köper den. Testa att hålla i den först.

Processorn är en dubbelkärnig Samsunghistoria som kör i 1,4 gigahertz. Den använder sig av Samsungs Exynos-chipset som vi bland annat såg i Samsung Galaxy S2. Och det innebär att den sväljer allting i mediaväg. Vi laddar över högupplösta mkv-filer såväl som lågupplösta Xvid- och Divx-filmer och den bara tuffar på. Inga problem med hack alls, och kör du en 720p-film får du en riktigt bra filmupplevelse eftersom skärmen utnyttjar hela upplösningen. Det enda vi stör oss på med Note som mediaspelare är att det inte finns något litet ställ som kan låta den stå upp på ett bord. Du måste hela tiden hålla i den. Förvisso ett i-landsproblem, men ett ställ hade varit helt perfekt.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 6 500 kr
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se

Mått: 147 x 83 x 10 mm
Vikt: 178 g
Skärm: 5,3 tum Super AMOLED, 1280x800 pixlar
Minne: 16 GB, plats för microsd-kort
Kamera: 8 megapixel
Övrigt: gps, wlan, 3g
Processor: Dubbelkärnig processor, 1,4 GHz, Exynos-chipset
Operativsystem: Android 2.3

Pennan
Pennan i Galaxy Note fungerar inte som en tryckkänslig penna i den vanliga bemärkelsen. Den använder sig av kapcitiv teknik vilket gör att du kan använda den som ett vanligt finger som bryter spänningsfältet som ligger över skärmen hos en kapacitiv pekskärm. Galaxy Notes penna, som kallas S-Pen, har också en knapp som gör att du kan använda den på olika sätt, lite som de olika knapparna på en mus.

Mediaspelare
Att använda Galaxy Note som mediaspelare utöver telefon är fantastiskt smidigt. Med Samsungs Exynos-chipset klarar nämligen Note av att spela upp i princip alla videoformat som finns, inklusive mkv-filer i 1080p. Skärmen klarar förstås bara av att presentera 720p eftersom upplösningen begränsar, men bättre stöd för filformat är svårt att hitta. Nvidias Tegra 2-processor klarar till exempel inte av lika många olika filformat.

Alternativet
Det finns just inga alternativ till Galaxy Note. Steget upp är en mindre surfplatta, och steget ner är en Galaxy S2. Men att hitta någon telefon med 5,3-tumsskärm är omöjligt än så länge. Bland det närmaste vi kommer är Samsung Galaxy S2 och den har en skärm som är 4,27 tum stor.


Skrivspråk vi minns
Palms gamla skrivspråk Graffiti för en ickebefintlig tillvaro nu för tiden, men det var det som i mångt och mycket la grunden för hur inmatning skulle se ut under handdatorernas storhetstid. Det fungerade genom att vara ett något annorlunda alfabet där ett A till exempel såg ut som ett A fast utan mittenstrecket. Med tiden lärde sig dock handdatorer att förstå vanligt skrivspråk.