Har du hört talas om Minecraft? Det borde du ha gjort om du har suttit vid en dator de senaste månaderna. Det är namnet på det svenska indiespelet som har tagit världen med en sällan skådad storm. Och allt tack vare en stockholmsbo vid namn Markus Persson, eller Notch som han kallas på internet.

Att spela i en sandlåda
Minecraft är ett så kallat sandbox-spel, sandlådespel skulle vi kunna översätta det med, och det stämmer rätt bra. Du gör nämligen precis vad du vill i spelet. Det enda som egentligen håller ihop konceptet är att nästan allt består av block, och att grafiken är väldigt retro och pixlig, om än i en 3d-miljö.

Det finns i stort sett två spelstilar att välja: creative eller survival. I survival-läget måste du bryta allt material du vill använda för att bygga saker genom att slå sönder block. Trä, stenar, jord och i princip allt annat är uppbyggt av block i samma storlek. Gräv upp ett block jord och du kan placera blocket var du vill. Hacka sönder berg eller hugg ner ett träblock och samma sak gäller för de blocken. Men du kan också förädla materialet. Trä används för att göra plankor, som i sin tur kan användas för att göra pinnar. Pinnar använder du för att skapa verktyg såsom hackor, spadar, svärd och liknande, eller göra facklor, stängsel, stegar och så vidare. Att förklara det här på ett enkelt sätt går inte riktigt. Det är som att bygga lego, men med många fler möjligheter och mycket roligare.

I creative-läget bygger du bara. Du får tillgång till allt material och alla block direkt och i obegränsad mängd, du tar ingen skada och du kan flyga omkring fritt för att se världen. Det är ett mer avslappnat spelläge som passar de som bara vill bygga och inte koncentrera sig på att överleva. Och ett läge som passar barn alldeles utmärkt, eftersom det egentligen är som att bygga med lego, men sjukt mycket roligare och oerhört mycket mer mångfacetterat.

I båda lägena finns det dock monster och djur, men monstren kan inte skada dig i creative-läget.

Varför inte bygga en dator
Det kanske låter tråkigt att bygga stegar av pinnar och hacka sten, men det tar inte slut där. I Minecraft finns det ett ämne som heter Redstone som gör det möjligt att skapa avancerade logiska kretsar, om du vill. En del användare har byggt riktiga datorer som kan utföra olika saker såsom att visa skrollande text, agera som ritprogram eller bara räkna saker. Möjligheterna är i det stora hela helt obegränsade.

Men de allra flesta spelar det för att det inte riktigt finns något slut på spelet. Det finns inget mål och du vinner inte. Du skapar din värld där du bygger hus, skapar odlingar, tar hand om djur, jagar zombies på nätterna, gräver tunnelsystem, bygger järnvägar, åker runt och utforskar världen i en båt och massor, massor annat.
Allt detta är inramat i en till synes väldigt 80-talsaktig grafik, även om det sker i förstapersonläge. Pixligheten är påtaglig, och det är förstås medvetet. Varje block är enligt utsago tänkt att motsvara en kubikmeter, vilket gör det rätt lustigt när man går omkring med 256 kubikmeter sten i fickorna. Men realism är inte allt, speciellt inte i ett spel med zombies och skelett som skjuter pilbågar.

Över 17 miljoner användare
I skrivande stund har Minecraft över 17 miljoner registrerade användare, varav 4,16 miljoner som har köpt spelet. Det går nämligen också att spela en gratis, förvisso föråldrad, version direkt på hemsidan www.minecraft.net. Men köper du spelet som nu kostar knappt 20 euro får du tillgång till alla uppdateringar och möjligheten att spela i nätverk med andra spelare.

Så varför har 4,16 miljoner människor köpt ett spel med grafik som består av block? Svaret är enkelt: det är ett fantastiskt brett spel där du kan göra i princip vad som helst. Gillar du att utforska kan du spendera dagar i underjordiska grottor, övergivna gruvor, gamla fort som ligger begravda under marken, byar som gud glömde eller bara gå genom de olika biotoperna som finns. Vill du istället anstränga dig för att bygga ett samhälle med jodbruk och djurhållning går det också. Eller är du en ensamvarg som bara vill gräva i gruvor i din ensamhet är det inga problem heller. Och tröttnar du kan du alltid börja bygga avancerade tekniska uppfinningar som av en blandning mellan Meccano och Technics-lego.

Minecraft låter dig göra allt, utan mål. Ett sandlådespel som är vansinnigt mycket roligare än en sandlåda, men utan att för den delen vara vare sig dyrt, systemkrävande eller komplicerat. Allt som behövs är en dator och Java.