Bra fart utanför Stockholm
När vi testade samma kit en bit utanför Stockholm, precis på gränsen där täckningskartan övergår från 4g till 3g, blev vi också positivt förvånande. Att komma upp i över 25 Mbit nedströms och 4 Mbit upp, med svarstider på en bit under 50 ms, är en dröm för många villaägare som sitter fast i adsl-träsket med ett par kilometer till närmaste telestation. När vi körde i XL-läge blev siffrorna något bättre uppströms men vi märkte inte av någon förbättrad prestanda nedströms. Här känns det inte lika självklart prismässigt att gå upp till det dyraste abonnemanget med andra ord.

En viktig bit att tänka på när du väljer abonnemang, förutom att kolla täckningen där du bor, är att fundera på om du klarar dig på den utlovade datamängden. När du går över 30 GB på en månad med Large-abonnemanget stryps nämligen hastigheten till ynkliga 200 kbit, motsvarande gräns för XL-varianten är 80 GB. Du kanske tror att detta räcker gott och väl till dina behov men om du tankar mycket filer, kanske använder playtjänster eller hyr hd-film via nätet, då blir en gigabyte per dag helt plötsligt ganska snålt, speciellt om ni är en hel familj som skall samsas om mängden. Här hoppas vi att operatörerna (inte bara Tele2) skärper sig, annars riskerar den stora 4g-boomen att utebli. Vi tycker att åtminstone Turbo-3g-fart borde vara tillgängligt efter att du passerat övre gränsen.

Skippa fasta linan
Om du samtidigt passar på att teckna upp dig för fast telefoni (IP) med Tele2:s lösning får du med en trådlös Huawei-telefon på köpet, denna kan du placera fritt i hemmet då även den använder mobil uppkoppling (via basstationen). Väljer du att teckna upp dig på 24 månaders bindningstid (istället för 18 månader) får du ytterligare en lur på köpet. Telefonerna är helt okej med smarta funktioner och lättanvänt gränssnitt.


+
Grym prestanda!
Lättinstallerat
Du slipper fast telefonabonnemang (med tilläggstjänsten)
-
Databegränsning
Täckningen
Routern går ej att väggmontera

=
För dig som idag sitter med en seg adsl-uppkoppling eller sämre alternativ är den här lösningen riktigt grym, om du har 4g-täckning där du bor. Hade det inte varit för databegränsningen hade betyget blivit ännu högre.

BETYG
Funktioner: 8
Prestanda: 8
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 7


Betyg: 8

Fakta

Hastighet: upp till 5 Mbit/s (2 GB max)
Pris: 79 kr/mån (utan router)
Mobilt bredband Medium
Hastighet: upp till 15 Mbit/s (15 GB max)
Pris: 169 kr/mån (router kostar 30 kr/mån extra)

Mobilt bredband Large
Hastighet: upp till 25 Mbit/s (30 GB max)
Pris: 229 kr/mån (inkl router)
Mobilt bredband XL
Hastighet: upp till 80 Mbit/s (80 GB max)
Pris: 399 kr/mån (inkl router)

Mätvärden
Testpunkt 1, Centrala Stockholm (inomhus)
Nedladdning, Max 47,4 Mbit/s Medel 33 Mbit/s
Uppladdning, Max 13,6 Mbit/s Medel 10,1 Mbit/s
Svarstid, Bäst 4 ms Medel 15 ms

Testpunkt 2, Förortsområde (inomhus)
Nedladdning, Max 36 Mbit Medel 14 Mbit/s
Uppladdning, Max 4,9 Mbit/s Medel 3,2 Mbit/s
Svarstid, Bäst 11 ms Medel 42 ms

Gles täckning
Täckningen för 4g är än så länge ganska gles men Tele2 har lyckats pricka in de större städerna i södra och mellersta delarna av landet, med omnejd, och en del mindre orter är också rödmarkerade i kartan. Du kan söka på just din adress på http://www.tele2.se/kundservice/tackningskarta.html.

Kapaciteten
I takt med att allt fler kopplar upp sig med 4g kan prestandan försämras när det blir trängre i nätet. Om du själv slår till på Tele2:s paket är det därför en god idé att samtidigt övertyga dina grannar att hålla kvar vid adsl-modemet något år till…