Det här är del 3 i Smartare Mobils musikspecial. Läs även de övriga delarna:

Musikspecial del 1: Välj rätt musikmobil
Musikspecial del 2: Iphone vs. Android

Spotify
Spotify är den mest kända appen för att strömma musik direkt till telefonen utan att behöva ladda ner musiken. Det finns en begränsad, reklamfinansierad gratisversion, men om du vill köra Spotify i telefonen är det betalversionen Premium som gäller för 99 spänn i månaden.

Plattformar: IOS, Android, Windows Phone
Pris: 99 kronor/månad
Betyg: 9

+
Lättanvänt
Stort utbud

-
Saknar vissa artister, exempelvis Metallica och Led Zeppelin.

När du startar Spotify första gången i mobilen måste du logga in, därefter möts du av dina spellistor. Du väljer spellista genom att klicka på den, och därefter väljer du låt på samma sätt. Längst ner på skärmen hittar du genvägar till programmets sökfunktion, nyheter och inställningarna. Vill du komma tillbaka till spellistorna klickar du helt enkelt på knappen Playlists.

Väl inne i själva spellistan finns möjligheten att göra den tillgänglig även offline. Det innebär att du kan spela din musik även vid tillfällen när du inte har tillgång till någon internetuppkoppling, exempelvis på flygplan.

Knappen med tre horisontella prickar längst upp till vänster ger bland annat möjlighet att redigera spellistan och ta bort eller ändra ordningen på låtarna. Här kan du också dela med dig av listan via exempelvis Facebook eller göra listan tillgänglig för andra att ändra i.

När du spelar en låt visas en bild av skivomslaget samt kontroller för att pausa musiken eller byta låt. Genom att klicka på omslaget eller på den lilla informationsknappen längst upp till höger kan du få upp en sida med mer information och fler alternativ. Här kan du reglera volymen och ställa in spelaren på att repetera eller blanda.
Du kan se fler låtar från samma album eller artist genom att klicka på länkarna längst upp på skärmen. Om du klickar på stjärnan gör du låten till favorit, medan plustecknet låter dig lägga till låten i en spellista. Slutligen kan du också dela med dig av låten via knappen ”Share Track”.

Under fliken Settings hittar du dina inställningar. Längst upp väljer du om Spotify ska vara i offlineläge, vilket innebär att du endast kan spela de listor du gjort tillgängliga offline. Här kan du också välja att skrobbla musik till musiktjänsten Last.fm om du har ett konto där. Sist men inte minst kan du välja vilken kvalitet filerna ska strömmas med. Högst kvalitet är givetvis bäst, men om du har en dassig uppkoppling kan det vara värt att prova med en lägre kvalitet.

I sökvyn kan du inte helt oväntat söka efter musik. I exemplet har vi sökt på Veronica Maggio, och fått massor av svar i de tre olika kategorierna spår, album och artist. Väljer vi fröken Maggio i listan över artister får vi dels se hennes mest spelade spår, men också hennes senaste album. Vilken väg du vill ta för att hitta din favoritmusik spelar ingen roll, för att välja en låt är det bara att klicka på den.

Det finns flera olika sätt att komma fram till låtlistor, till exempel kan du söka efter låtar eller helt enkelt klicka upp en av dina sparade spellistor. När du väl har låtarna framför dig kan du få upp olika alternativ för en låt genom att svepa med fingret över den. Bland annat går det att lägga till låten i kön eller i valfri spellista, men du kan också skicka låten till dina Spotifykompisar eller dela med dig via Facebook den här vägen.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning