Vilken historisk telefon, om vi tänker på det. En Nokia som kör Windows Phone. Detta är förstås något som alla vet har föregåtts av upprördhet och förhoppning, att Nokia går över till något helt nytt och släpper Symbian bakom sig som en använd björkriskvast från bastun. Nu är det en helig allians med Microsoft som gäller, och därmed Windows Phone för fulla, finländska, muggar. Och hur fungerar det? Är det ens möjligt? Jajjemen. Det går hur bra som helst.

Som N9, fast mindre skärm
Lägg Nokia Lumia 800 bredvid en Nokia N9 och det går inte att se någon skillnad. Men om du tittar riktigt noga ser du att skärmen har krympt till 3,7 tum mot N9:s 3,9 tum, samt att någon frontkamera inte finns på Lumia 800. Förutom det, och att en dedikerad kameraknapp finns på Lumia 800 ser de väldigt lika ut, även om mer hårdvarusaker skiljer. Den största skillnaden är förstås att de mjukvarumässigt står kanske så långt ifrån varandra två telefoner kan stå med N9s Linuxbaserade operativsystem mot Microsoft Windows Phone 7.5 i Lumia 800.

Byggkvaliteten som vi hyllade i testet av Nokia N9 infinner sig här också. Den är helt enkelt fantastiskt stabil och ligger mycket bra i handen. Det står klart att Nokia valde en bra telefonbas att toppa sin nysatsning med.

Tyvärr finns det ingen plats för utbyggnad av minnet och du får alltså nöja dig med de inbyggda 16 gigabyten vilket inte är optimalt, men ändå torde fungera för de flesta i och med att musiken nu finns via appar som Spotify. Dessutom kräver telefonen ett micro-simkort, vilket vi ser mer och mer utav i nya modeller.

Fakta

Pris 5 900 kr

Tillverkare Nokia, www.nokia.se

Mått 116,5 x 61,2 x 12,1 mm
Vikt 142 g

Skärm 3,7 tum AMOLED, 480 x 800 pixlar, 251 ppi
Minne 16 GB
Kamera 8 megapixel, dubbla ledblixtar
Övrigt gps, wlan, 3g
Processor Qualcomm MSM8255 Snapdragon, 1,4 GHz Scorpion CPU, Adreno 205 GPU
Operativsystem Windows Phone 7.5