2011 må ha varit ytterligare ett år av trista ekonomiska nyheter och fortsatt finansiellt elände. Men tittar man på datorbranschen så är det "party like it's 1999"-stämmning. Åtminstone om man ser på trenderna i årets stora produktsläpp.

Tidigare års favorit på budgetfronten, lilla netbooken, blev med AMD:s Brazos-plattform äntligen bra nog att faktiskt användas, och ungefär samtidigt verkade intresset för formatet helt dö ut. Det har släppts en och annan ny tio-tummare, men ingen bryr sig riktigt längre.

Istället är det elva till tretton tums superslimmade notebooks med prislappar som är tre till tio gånger så stora som det tydligen satsas stenhårt på. Där tidigare bara Apple hade en gångbar modell som faktiskt såldes i hela världen, är det nu en hel drös tillverkare som under sommaren och hösten har slagit sig in på Macbook Airs domän. Något som kommer att fortsätta under åtminstone första halvan av 2012.

Jag tror att simpla datorn som bara används för surf och mail äntligen har spelat ut sin roll. Traditionella datorn har aldrig varit så under attack som den är i år. Vi har sett smartphone som kan bli en notebook, en handfull surfplattor med tangentbordsmodul, och allt fler surplattor överhuvudtaget. Samt slutligen en helt ny plattform som klampar in på datorns område; smarta teven som kör Youtube, Twitter, Skype och har webbläsare. Vad ska jag då med en pc till om jag har en minimal Iphone på fickan on en fet plasma i vardagsrummet?

Samtidigt har tungvikts-datorn med maxad prestanda gjort återkomst. Också det av naturliga skäl. Playstaytion 3 och Xbox 360 knockade en gång all luft ur PC som spelplattform och utvecklarna flydde. Men nu är de plattformarna ett halvt decennium gamla, medan PC-världen uppgraderas månad för månad. Och spelare och utvecklare har kommit tillbaka.

Hur framtiden för datorerna ser ut beror inte så mycket på hur datortekniken ser ut som hur allt annat runt omkring utvecklas. Blir Internet-teven anständig så dör htpc. Lanseras en ny spelkonsol som inte floppar så äts huvuddelen av speldatorns marknad upp. Och blir surfplattan och dess operativsystem bra och mångsidiga nog så kan vi nära nog stryka den här delen i M3.

Eller snarare tänka om vad en dator är för något. Det är nya tider. Bäst att hänga med.

+ Det tog ett tag, men nu förstår även denna bakåtsträvare tjusningen med DLNA.

+ HP kastade in handduken och kom tillbaka innan vi hann blinka. Veligt värre eller maximum trolling?

- Backup, backup, backuuup! Det här är tredje gången jag skriver om denna krönika från början.

- Vill ha Iphone-vantar. Det börjar bli kallt.