Helt plötsligt finns det mängder av modeller att välja mellan och nästan lika många varumärken som för vanliga bärbara av notebook-typ. Klena och billiga ombyggda netbook-pc är ett minne blott. Nu är det kraftfulla och kompetenta kontors- och mediadatorer med mängder av smarta funktioner och rejäla bildskärmar på 23 tum och uppåt som gäller.

Det tog ett tag för allt i ett-datorn att få fotfäste på pc-marknaden. Medan Apple tidigt provade på olika mer eller mindre urflippade formgivningar av sin Imac, så var det länge ingen större pc-tillverkare som brydde sig om tanken på att slå ihop stationär dator och bildskärm i ett. Vi såg enskilda halvhjärtade försök här och där, men inget som tilltalade köparna och de försvann lika snabbt som de kom.

Varför ska du då ha en allt-i-ett-dator i stället för en vanlig stationär tråklåda? Tja, kanske hör du till den växande skara datoranvändare som inte bryr sig så mycket om vad som sker innanför skalet på din dator. Du vill bara ha något som gör det du behöver och som funkar. Kanske kör du bara med bärbar pc idag, men är trött på liten skärm, trångt tangentbord och obekväm, hukande arbetsställning.

Med rätt allt i ett-pc får du samma enkelhet, mer prestanda, fler funktioner och framför allt bättre bildskärm för pengarna. Packa upp, plugga in och kör. Allt är förberett och färdigt, ofta även med medföljande mus och tangentbord. Många modeller har videoingång och kan därmed även kopplas till digitalboxen eller spelkonsolen.

Tabell över testade datorer
Tabell över de datorer som testades.

Fakta

Vi bjöd in samtliga tillverkare av kompletta allt i ett-datorer som vi kunde hitta som sålde dessa i Sverige, eller som vi visste hade nya modeller på gång för svensk lansering. Vi bad dem delta med sin största, snabbaste och mest funktionsrika modell. Fem tillverkare, däribland Dell och Packard Bell, tackade nej då de antingen inte hade modeller som kunde konkurrera prestandamässigt eller endast hade datorer som var på väg att bytas ut mot nya.

Datorerna testades fabriksnya eller efter komplett systemåterställning till fabriksinställningar, samt efter alla aktuella uppdateringar från Microsoft och Apple. Prestanda mättes med Pcmark Vantage (i Apple Imac installerade vi 64 bitars Windows 7 Home Premium via Bootcamp för att göra den här mätningen. Övriga mätningar skedde i Mac OS X). Strömförbrukningen mättes med klass II-godkänd wattmätare. Ljudnivån mättes 50 centimeter framför datorn i ett rum med 30 decibel bakgrundsbrus. Lägsta värde för ljud och effekt mättes med inaktiv dator efter full uppstart. Högsta värdena efter 20 minuter med maximal belastning av processor och grafikkort.