Det här är del 2 i M3:s special om mobilkriget. Läs även de övriga delarna:

Det stora mobilkriget del 1: Smidigaste systemet i världen
Det stora mobilkriget del 3: Bästa app-utbudet
Det stora mobilkriget del 4: Telefoner och framtidssäkerhet
Det stora mobilkriget del 5: 2012 års bästa mobil-OS

De tre operativsystemen ger i stort sett samma funktioner oavsett vilket du använder: du kan ringa, sms:a, mejla, vara uppkopplad mot sociala nätverk och ladda ner appar. Samtidigt är de oerhört olika såväl när det gäller säkerhet och uppbyggnad. Låt oss gå igenom och förklara skillnaderna i stora drag.

År 2005 köpte Google företaget som utvecklade Android. Företaget, med just namnet Android, försökte ta fram ett operativsystem för mobiltelefoner som baserar sig på Linux. Google tog över utvecklingen, lanserade Android 2007 och samarbetsföreningen Open Handset Alliance bildades.

Frihet under ansvar
Säkerhetsmässigt kan man tänka sig att Android ska vara lika säkert och okänsligt mot virus som Linux på standarddatorer. Men tyvärr är systemet uppbyggt så att användarna själva får ansvara för att godkänna appars rättigheter. En app kan alltså få rättighet att ringa dyra betalnummer eller skicka lika dyra sms, och det är helt upp till användaren att hålla koll på det. Android Market kräver inte att apparna godkänns av Google själva, vilket gör att det kan dyka upp elakartade appar där.

Hittills har detta inte varit ett speciellt stort problem, och säkerhetsföretagen har varit snabba med att ta fram säkerhetslösningar med varierande kvalitet. Men att lägga allt ansvar på användaren innebär förstås sina risker. I gengäld kan du dock göra nästan vad som helst med din Androidtelefon.