När den nya Ipad släpps i Sverige är det säkerligen många som kommer gräma sig över att de där utlovade surfhastigheterna som bara kan uppnås med lte inte går att få här. Som bäst kan vi få omkring 42 megabit per sekund, något som ligger en bra bit under de 73 megabit per sekund som amerikanarna får tillgång till. För att komma till botten med varför det är så måste vi först titta på vad 4g/lte egentligen innebär och varför alla envisas med att kalla det för 4g.

Fråga: 4g och lte. Är det samma sak?

Svar: Egentligen inte. 2009 bestämdes det att för att få benämnas som 4g måste surfhastigheten nå upp till 100 megabit per sekund vid en mobil anslutning och 1 gigbit per sekund vid en fast anslutning. Dagens lte kommer upp i omkring 73 megabit som mest, vilket egentligen gör att det felaktigt kallas 4g. Den sammanslagna termen lte/4g kan ses som ett löfte om högre hastigheter än 3g men också lite som en lögn.

Fråga: Okej. Men varför fungerar då inte Ipad med lte i Sverige (och resten av världen utanför USA och Kanada)?

Svar: Det beror på frekvensbandet. Precis som 3g använder lte olika radiofrekvenser för att upprätta en mobil internetanslutning. Sedan 2009 har routrar och andra kompatibla apparater använt 2,6 GHz i Sverige för att utnyttja lte, och även 800 MHz som tidigare användes för analoga tv-sändningar. En förbättring med 800 MHz är att signalen blir starkare och kommer således göra det lättare att bygga ut lte för landsbygden och även få en bra mottagning inomhus. Problemet ligger dock i att Sverige och Europa arbetar med olika frekvensband för lte jämfört med USA. Istället för 800 MHz och 2,6 GHz (och till viss del även 1800 MHz i vissa europeiska länder) är det 700 MHz och 2,1 GHz som gäller där. Nya Ipad har bara stöd för de två sistnämnda frekvenserna. För att göra det ännu mer komplicerat använder Asien 1800 och 2600 MHz och Australien förlitar sig på 1800 MHz.

Fråga: Så jag måste flytta till USA om jag vill surfa med lte på min nya Ipad?

Svar: Ja, tills Apple tar fram en version som fungerar utanför USA.

Fråga: Varför har det här inte varit något problem förrän nu?

Svar: Ja, vi har ju faktiskt sett och testat lte i Sverige med till exempel Samsungs Galaxy Tab 8.9 LTE. Den surfplattan finns dock i olika versioner för olika marknader. Alltså kan du surfa på lte i Europa med en europeisk Galaxy Tab men inte i USA, och vice versa. Du har ju fortfarande tillgång till 3g-hastigheter dock.

Fråga: Vad är anledningen till att det finns olika frekvensband?

Svar: Det är ett historiskt arv. Olika regioner har enligt Internationella Radioreglementet ansvarat för sina egna frekvensutdelningar, och där ingår exempelvis Europa i region 1 och USA i region 2. Men allt hopp är dock inte ute. Ni minns kanske för många år sedan att det inte gick att använda vanliga mobiltelefoner från Europa i USA. Det var ett liknande problem som hade att göra med att amerikanska mobiler använder frekvensbanden 850 och 1900 MHz medan europeiska mobiler använder 900 och 1800 MHz. GSM, det globala systemet för mobil kommunikation har numera samlat alla frekvenserna och därmed eliminerat problemet. Förhoppningsvis får vi se en liknande utveckling för lte som i nuläget alltså inte är globalt.