Nytt år – Ny Ipad. I år heter just Ipaden Nya Ipad och inte Ipad 3, något som säkerligen kommer orsaka en del förvirring. Det har spridits en hel del rykten om nya Ipad och ett har visat sig vara riktigt: en betydligt mer högupplöst skärm. Annars är det inte så mycket nytt hos Nya Ipad.

Visuellt är det ingen som helst skillnad mot Ipad 2, förutom att linsen är något större hos kameran. Storlek, design, vikt är i princip identisk så när som på 60 gram, vilket man inte riktigt märker.

Dock skulle det kunna bli ett problem med vissa tillbehör, eftersom Nya Ipad är 0,6 millimeter tjockare än föregångaren. Riktigt tajta fodral eller ställningar kanske inte längre fungerar.

Fakta

Pris:
Ipad Wifi 16 gb minne 4 395 kr
Ipad Wifi 32 gb minne 5 195 kr
Ipad Wifi 64 gb minne 5 995 kr
Ipad Wifi + 4g 16 gb minne 5 595 kr
Ipad Wifi + 4g 32 gb minne 6 395 kr
Ipad Wifi + 4g 64 gb minne 7 195 kr

Tillverkare: Apple

Skärmstorlek: 9.70 tum
Operativsystem: Apple IOS 5.1
Mobilnätverk UMTS, HSPA, lte (4g, men det fungerar inte utanför Nordamerika)
Internt lagringsutrymme: 64 GB
Vikt: 652 g
Skärmupplösning: 2048 x 1536 pixlar
Kamera: 5 megapixel (bak), 0,3 megapixel (fram)

Androidalternativet
Asus Eee Pad Transformer Prime ligger på samma prisnivå som 64-gigabyte-versionen av nya Ipad. Dock innehåller den bara 32 gigabyte, men med möjlighet att bygga ut minnet. Prestandamässigt är det i skrivande stund den snabbaste Android-plattan på marknaden och dessutom får du med ett tangentbord du kan klicka fast skärmen i.

Ipad 2 eller nya Ipad?
Ungefär 800 kronor skiljer mellan Ipad 2 och den nya Ipad. Är det värt det? Tja, kanske. Är du ute efter den mest prisvärda plattan av de två är förstås Ipad 2 bäst i och med det lägre priset, och skillnaden i prestanda är försumbar. Det enda som gör att den nya Ipad sticker ut är förstås skärmen. Men bryr du dig inte jättemycket om det är Ipad 2 fortfarande ett riktigt bra alternativ.

4g på Ipad
Nya Ipad presenterades med att den har stöd för 4g/lte, problemet är bara att kretsen i Ipad kör frekvensen som bara används i Nordamerika. Därför går det inte att använda den på lte-nätet i till exempel Sverige. Trots det så marknadsför Apple fortfarande Nya Ipad som surfplatta med 4g, en liten halvsanning alltså.