Vi fick testköra en prototyp av den här apparaten på CES-mässan i Las Vegas i januari men vi har naturligtvis väntat otåligt på att få testa den själva. UE55ES8000 är som namnet antyder 55 tum stor och två saker skiljer den tydligt från föregångsmodellerna rent estetiskt. Det ena är den nya foten och det andra är den inbyggda kameran i överkanten på tv:n.


Foten på den nya modellen är helt ny, snygg men inte lika praktisk som till förra årets 8-serie.

Två fjärrkontroller i lådan
Vi gillade verkligen designen på 2011 års Samsungapparater, framför allt bordsstativen och den tunna metallramen. Ramen är kvar även på årets nya modell och den lilla upphöjningen för kameran i fronten smälter in bra. Den nya foten tycker vi dock inte känns helt klockren, apparaten står inte lika stadigt som tidigare och du kan inte vrida tv:n. Överlag är det här dock en riktigt snygg och supertunns tv.

Två fjärrkontroller ligger med i lådan, dels en vanlig knappfjärr (tydlig men lite tråkig) och dels en helt ny med pekplatta och betydligt färre knappar. Den sistnämnda fungerar riktigt bra när du t ex surfar och behöver styra en muspekare men i övrigt föredrar vi den traditionella för dagligt bruk. Du kan naturligtvis även använda din smartphone tillsammans med en gratis-app som Samsung tillhandahåller.

På baksidan finns alla anslutningar vi förväntar oss av en ny tv, samt en ny intressant port. Bakom en fet klisterlapp döljer sig en anslutning för ”Evolution kit”, som enligt Samsung skall möjliggöra hårdvaruuppgradering av tv:n. Än så länge har vi inte sett vad detta kan innebära mer konkret men Samsung har tidigare talat om att den här porten skall förlänga livslängden på tv:n genom att man skall kunna koppla in kraftigare processor mm.

Fakta

Pris: 27 500 kronor
Tillverkare: Samsung

Tv-typ: Led LCD
3d-ready: Ja
Upplösning: 1920x1080
Ljusstyrka: Uppgift saknas
Kontrast: Uppgift saknas
Tv-mottagare: DVB-T2/C/S2
Anslutningar: 3 st hdmi, komponent, rgb (scart-adapter medföljer), komposit, analogt ljud in/ut, optisk ut, ethernet, 3 st usb.
Wifi: Inbyggt
Mått: 1230.3 x 722.3 x 30.8 mm
Vikt: 16,6 kg
Tillbehör: Touchfjärr, 2 st 3d-glasögon

Samsungs billigare alternativet
Förra årets 8-serie, UE55D8005, är fortfarande en av de vassaste och snyggaste 55-tummarna på marknaden och den har sjunkit ordentligt i pris sedan lanseringen. Du hittar den för 18 990 kronor hos billiga återförsäljare och den kan nog sjunka ytterligare nu när efterföljaren når butikerna.

Ny konkurrent står för dörren
Även om Samsung just nu äger smart-tv-marknaden jagar konkurrenter som LG och Panasonic med allt vassare Smart-tv-upplägg. En annan konkurrent vi tror kan bli riktigt intressant i år är Sony med sina kommande Google-tv-boxar som skall komma till Sverige i sommar och som inte kräver ny tv...