Alla som sprang eller såg ett motionslopp förra året la säkert märke till alla mobiltelefoner och träningsklockor som deltagarna hade på sig. Samtidigt som startskottet gick tryckte tusentals personer på startknappen till sin tränings-app eller gps-klocka för att kunna följa hur snabbt man springer i detalj, såväl under som efter loppet.

Den allt större utbredningen av smarta mobiler och därmed mängder av appar med fokus på träning har fått allt fler att hitta till träningen. Det blir sexigare med träning när man kan mäta sina resultat smidigt och även skryta om sitt personrekord på halvmaran genom att dela resultatet direkt till Facebook.

Garmin, Suunto och Polar har länge tillverkat träningsprylar och även de har satsat på sociala webbtjänster för att hårdare knyta användarna till sina produkter. Det roliga är att sportjättarna Nike och Adidas också hakat på för att kunna nå den allt större gruppen av prylintresserade som kombinerar det intresset med träning.


Adidas fotbollssko med chip som känner av dina rörelser.

Tyska Adidas gör den mest spännande satsningen för tillfället med Micoach. Precis som Nike har tyskarna en liten dosa som känner av dina rörelser och konverterar det till distans och hastighet. Skillnaden är dock att Adidas har appar som utnyttjar din insamlade data på ett kul sätt. I fotbollsappen kan du ladda upp datan och se hur långt du sprungit, toppfart och antal ruscher, men det slutar inte där. Det finns även ett fotbollsspel i appen och din spelare uppgraderas ju mer framsteg du gör på planen i verkligheten. Som extra grädde på moset kan man dela det även till Facebook. Vid sidan om fotbolls-appen har Adidas appar även för andra sporter.


Nike Fuelband finns att köpa i USA nu, men säljs i Sverige först till sommaren.

Till sommaren släpper Nike sin nya satsning Fuelband i Sverige. Det är ett armband som inte ser mycket ut för världen, men det har inbyggd stegräknare, kaloriräknare, klocka och talar om hur mycket "Fuel" du gjort av med. "Fuel" är ett sammanräknat resultat av dina steg och kaloriförbrukning ihopräknat med din ålder, kön, vikt och längd. Tanken från Nike är att man ska kunna jämföra "Fuel" med andra människor oberoende av hur vältränad man är.

Det enda negativa med utvecklingen av smarta träningsprylar är att det finns så många olika system. Har du tränat med till exempel Adidas Micoach kan du inte exportera dina resultat till ett annat system utan problem. Precis som det numera bara finns ett fåtal lirare på marknaden för operativsystem till mobiltelefoner så hade det varit smidigt om detsamma även gällde smarta träningsprylar.