Instagram är en av de mest hajpade apparna någonsin, och fram till och med den 3 april fanns den bara för Iphone. Detta tyckte många Iphoneanvändare var väldigt exklusivt, och den inbyggda känslan av att Iphoneanvändare är lite mer arty än nördiga Androidanvändare bidrog också till att en del faktiskt blev irriterade på att den släpptes till Android. Men nu är den här och vad innebär det? Vad är det för app, rentutav? Det ska vi förklara.

Kamera och community
I grund och botten är det ingenting mer än en förskönad kameraapp med tillhörande community. Det hela började egentligen när appen Hipstamatic släpptes för Iphone. Det var bland de första kameraapparna som la på filter på bilderna för att skapa en mer analog och gammal filmkänsla. Den kostade – och kostar fortfarande – pengar att köpa. Men lite senare kom istället Instagram som gav ungefär samma fotoeffekter, men helt gratis och dessutom med en community där du kunde dela med dig av dina bilder och kommentera. Lite som Facebook, fast bara med bilder. Instagram blev snabbt en fantastisk succé och har i dagsläget över 10 miljoner registrerade användare och fler än 150 miljoner uppladdade bilder.

Lika som Iphone
Androidappen är i stort sett likadan som den för Iphone, men med några skillnader i bland annat att Iphonen kan ta bilder med fejkat skärpedjup, en funktion som inte finns i Androidversionen när vi testar med en Samsung Galaxy Nexus. HTC One X förresten kan inte köra Instagram alls för närvarande eftersom kameran inte stödjs. Uppdatering lär dock komma inom väldigt kort.
Bilderna som du tar tas som förväntat, och efteråt får du välja mellan 17 olika effekter eller låta bilden vara orörd. Effekterna varierar men handlar mestadels om att ge en retrokänsla till bilderna, vilket för betraktaren oftast döljer det faktum att bilden från början är rätt dålig. Det blir lite mer konstnärligt om man så vill, och det är väl vad som har lockat alla ”kreativa” Iphoneanvändare.

Lägre upplösning
När bilden är processad kan du ange en beskrivning, välja om du vill att Instagram ska geotagga den samt publicera. I ditt Instagramflöde kommer den automatiskt, men du kan också skicka den vidare till Facebook, Twitter, Tumblr och även skicka länken som e-post. Även om bilden sparas lokalt på telefonen i den kvadratiska världskrigsupplösningen 1944x1944 på vår Galaxy Nexus blir bilden som laddas upp på Instagrams servrar bara 612x612 pixlar. Det är således inget för dig som vill ha stora, högupplösta bilder för annat användande än att titta på skärmen.
Standard är också att alla dina bilder är åtkomliga av alla. Du måste själv gå in och ställa in att du får godkänna vilka som följer dig, något som kan vara intressant ur ett integritetsperspektiv. Men i övrigt är själva communitydelen enkel och trevlig, med ett väldigt tydligt upplägg.
På det stora hela är Instagram en riktigt trevlig app som förstås kommer laddas ner av miljoner Androidanvändare. Och även om det finns kameraappar med liknande funktioner som både är bättre och mer avancerade är det nog enkelheten hos Instagram som är dess största fördel, förutom den redan stora mängden användare.

Väldigt rekommenderbar
Eftersom den är gratis är det bara för oss att rekommendera och uppmuntra er att ladda ner och börja fota halvtjaskiga bilder för skojs skull. Ett tips är att fota fötterna och lägga på ett Nashville-filter. Det ser arty ut om något…

Namn: Instagram
Pris: Gratis
Ladda ner Instagram från Google Play Store genom att klicka här.

GUIDE: Så kommer du igång med Instagram för Android!

Skärmdumpar:
Efter att ha tagit fotot får du välja effekter.
Efter att ha tagit fotot får du välja effekter.

I flödet kan folk sedan kommentera dina bilder.
I flödet kan folk sedan kommentera dina bilder.

I Iphone-appen kan du få ett fejkat skärpedjup direkt i fotot, något som inte funkar i Androidappen.
I Iphone-appen kan du få ett fejkat skärpedjup direkt i fotot, något som inte funkar i Androidappen.

Hos Samsung Galaxy Nexus får du klara dig utan skärpedjupet du kan fejka i Iphone.
Hos exempelvis Samsung Galaxy Nexus får du klara dig utan skärpedjupet du kan fejka i Iphone.