Asrock är en liten ganska anonym asiat bland många, som mest ägnar sig åt att göra pc-komponenter och barebone-byggsatser för mini-pc-byggare. Men de säljer också sin egen serie med färdigbyggda datorer i samma kompakta format. Dels små nettopdatorer för skrivbordet, och htpc-maskiner att ha i vardagsrummet istället för dvd-spelaren eller en mediabox.

Uppdaterad modell
En äldre version av Vision 3D släpptes förra året, och till det yttre har inte mycket förändrats förutom färgen - den förra var silvergrå. Formen och materialen är desamma, en stilig och avskalad aluminiumbox med rundade kanter. Designen skulle ha kunnat få Apple att se rött då den är mycket lik Mac Mini. Gamla Mac Mini alltså, innan Apple körde över sin minsting med en ångvält och gjorde den plattare och bredare. Ett smart lock på ovansidan som gör den enkel att komma in i om man behöver uppgradera eller reparera något.

Framtill hittar vi bland annat ett par usb 3-portar, en kortläsare och en slot för cd, dvd och blu-rayskivor. På baksidan kompletteras dessa med ovanligt många anslutningar för en så här kompakt dator, som sex usb-portar till (både usb 2 och 3), e-sata, digitalt och analogt ljud i 7.1 surround.

Vision3D 252B har rejält med prestanda med tanke på storleken. Här sitter en mobil Intel Core I5-processor med dubbla kärnor. Det är samma processor som i en Apple Mac Mini eller Fujitsu Esprimo Q900. Tack vare åtta gigabyte minne, bättre grafikkort och en snabb hårddisk så ligger den dock flera steg före konkurrenterna i maximal prestanda.

Vi testade bland annat videosamtal med en 720p webbkamera, där videokodningen i realtid är mycket krävande, och märkte inga problem. Vi installerade även grafiktunga spelet Skyrim, och med rätt inställningar flyter det på klart godkänt, även om den givetvis spelar i en helt annan division än en riktig speldator.

Underhållning i första rummet
Men det är framförallt som underhållningscentral i vardagsrummet Vision 3D är klockren. Dess diskreta design, goda prestanda, rymliga hårddisk och framförallt behagligt tysta kylning gör den idealisk som tv-kompanjon. Man får även med en riktigt stilig liten fjärrkontroll.

Eftersom Vision 3D normalt säljas utan operativsystem så får man betala om man behöver ny Windows-licens till den. Men å andra sidan är det ju inte alls säker att man behöver det. Ett utmärkt alternativ är att installera ett enklare mediacenteralternativ och köra som mediacenter. Med tanke på dess spelprestanda så kan en tusenlapp för Windows dock vara ett bra komplement.


+
Hög prestanda,
Kompakt form
Mängder av anslutningar

-
Högt pris
Windows köps separat

=
Hög prestanda, litet format, bra pris och en (för det mesta) skönt tyst kylning gör 252B till en suverän pc till tv-bänken. Fjärr på köpet gör inte saken sämre. Men den kräver lite handpåläggning.

BETYG
Form/design: 8
Prestanda: 9
Funktioner: 9
Prisvärde: 8


Totalt: 9

Fakta

Tillverkare: Asrock
Pris: 8 900 kr

Processor: Intel Core i5 2520M, 2x 2,5 GHz
Grafik: Nvidia Geforce GT 540M
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 750 GB hdd, 7200 rpm
Dvd: Bd-r/dvd-rw
Anslutningar: 4x usb 3.0, 4x usb 2.0, esata, lan, hdmi, dvi, spdif, 7.1 audio ut, mikrofon, hörlur
Trådlöst: 802.11b/g/n
Kortläsare: Sd, sdhc, mmc, ms, ms pro
Operativsystem: Ingår ej
Övrigt: Wmc-fjärrkontroll
Storlek: 20 x 20 x 7,3 cm

Smart och gratis för mediadator
XBMC är valet nummer ett för många som vill köra mediacenter på en hembyggd burk och inte vill eller inte har råd med Windows. Här finns kraftfull hantering av tv-mottagare, mediaservrar, och lokala filer och dvd-skivor. Går att installera i Windows, men även att få som linux-baserad distribution så att man kan installera direkt på PC utan operativsystem.

Slöjda själv
Vill du hellre ha en snabb ssd? Struntar du i kraftfull grafik? Villdu ha inbyggt tv-kort. Med en barebonelåda, lösa komponenter, en skrumejsel och ett gudalikt tålamod är det inte så svårt att sätta ihop sin egna dröm htpc. Lådor från tillverkare som Asrock, Aopen, Shuttle och Zotac går att fylla med i princip vad du vill.