Asus har varit någorlunda originella med sina surfplattor då de har erbjudit en tangentbordsdocka med i paketet, för att få den att fungera som mer utav en bärbar dator. De är inte ensamma, men det är inte många som kör på detta upplägg. Om det är bra eller dåligt är en smaksak, eftersom en bärbar dator med Android ändå blir ganska begränsad i form av vilka appar du kan använda för exempelvis ordbehandling och annat som gärna kräver ett tangentbord.

Asus Eee Pad Transformer Prime har inte bara ett långt namn utan också Ice Cream Sandwich och blir således den första surfplattan med den senaste versionen av Android vi testar, och prestandan är också rejält uppskruvad.

Fyrkärning processor
Processorn är en del av Nvidia Tegra 3 och består av en fyrkärnig Cortex A9 på 1,3 gigahertz. Det är det mesta i prestandaväg vi har sett i någon surfplatta än så länge, och det märks att den här prestandan i kombination med Androids senaste version – Ice Cream Sandwich – gör upplevelsen fantastiskt mycket bättre än tidigare. Vi har alltid tyckt att gränssnittet laggar lite grand, men nu är det mesta sånt bortblåst. Det är fortfarande någon tiondels sekund innan skärmen reagerar när vi sveper med fingret. Och det skiljer sig från Ipad där skärmen reagerar direkt. Men när vi väl börjar svepa runt är smidigheten total. Det finns inte en tillstymmelse till lagg och det svischar förbi snabbare och snyggare än på en Ipad, speciellt när vi är inne i webbläsaren. Om vi laddar in en längre sida, typ m3.idg.se, och skrollar upp och ner visas fortfarande hela sidan och behöver inte ritas om. Det går sjukt snabbt och ser mycket bra ut.

Allt annat går också blixtsnabbt. Att starta appar eller växla mellan dem går otroligt snabbt, och Ice Cream Sandwich gör sitt till att bidra till en riktigt snygg och användarvänlig upplevelse.

Fakta

Pris: 6 000 kr
Tillverkare: Asus, www.asus.com

Mått: 263 × 180,8 × 8,3 mm
Vikt: 586 g (plattan) 537 g (dockan)
Skärm: 10,1 tum led-belyst Super IPS+, 1280 x 800
Minne: 32 GB, plats för microsd-kort
Övrigt: micro-hdmi
Processor: Nvidia Tegra 3, fyrkärnig processor, Cortex A9 1,3 gigahertz
Operativsystem: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Alternativet
Om du vill ta snäppet upp och istället köpa en smidig bärbar dator så kan en ultrabook i stil med Asus Zenbook vara ett alternativ, den går att få för strax över 8000 kronor. Det är förstås dyrare, men ger dig i gengäld en betydligt mer kompetent bärbar dator med bättre möjligheter att använda vanliga program.

Ice Cream Sandwich
Gränssnittet i Ice Cream Sandwich är likt det i Honeycomb. Det är framtaget för att fungera på både telefoner och surfplattor, och även om det påminner om Honeycomb är det ändå mer slipat för att ge en bättre användarupplevelse.