Ryktena har varit många och intensiva men i många fall också väldigt träffande. När Google Docs idag fick namnet Google Drive innebär det att Google erbjuder en fildelningstjänst i molnet som konkurrerar med liknande tjänster såsom Dropbox.

För den vanliga användaren innebär detta ingenting om dokumenten fortfarande är det viktigaste. Lagringsutrymmet utökas till 5 gigabyte, men nytt är klienten som kan laddas ner och ge dig åtkomst till inte bara dina Google Docs-dokument utan även vilka andra filer som helst. Dessutom kan dokument hanteras offline.

Vill du ha mer än 5 gigabyte kostar det 10 dollar i månaden för 200 gigabyte (att jämföra med 20 dollar i månaden för 100 gigabyte hos Dropbox). Men det går också att beställa upp till 16 terabyte för 800 dollar i månaden.

Filerna hanteras antingen via en mapp på datorn, precis som hos Dropbox, eller via webbgränssnittet som fortfarande ser identiskt ut som Google Docs, med skillnaden att Docs är utbytet mot Drive.

Klienten till Android låter dig redigera och hantera filer till viss del, men innehåller inte just nu någon funktion för att automatiskt ladda upp bilder tagna med mobilen. För Iphone och Ipad kommer klienter dyka upp inom kort.

Mer information hittar du hos Googles officiella blogg nedan.