Den nederländska senaten röstade idag igenom ett lagförslag om att införa nätneutralitet i landet. Resultatet var förväntat och lagförslaget dök upp redan förra sommaren, när operatören KPN ville börja ta betalt för samtal över ip-nätet, som till exempel Skype.

Nu sätter alltså den nya lagen stopp för de planerna, och nätneutraliteten innebär också att operatörer inte får någon insyn i användarnas data. Nederländerna har haft några uppmärksammade fall där KPN använt DPI, så kallat "deep packet inspection" för att analysera vilka program användarna utnyttjar mest.

Justering av hastighet och prioritering av bandbredd kommer nu bara ske under speciella omständigheter som har att göra med säkerhet och överbelastning. DPI kommer också kunna användas, men bara efter att operatörer har erhållit tillstånd att göra det, antingen från polisen eller användaren själv.

Lagen säger också att det ska bli svårare att stänga av internetanvändare, något som bara kommer ske under speciella omständigheter enligt sajten Bits of Freedom som rapporterar om senatens beslut.