HP har haft en resa under det senaste året. Våren 2011 fylldes annonstavlor i hela Svea Rike med glassiga laptopdatorer i Envy-serien, och det släpptes mediamaskiner med både 3d-skärmar och superljud. Sedan gick botten ur av ingen påtaglig anledning alls, och den största pc-tillverkaren i världen sade plötsligt att det var slut på roligheterna. Nu var det endast servrar och stordatorer som de tänkte fortsätta med.

Förvirringen var total, konkurrenterna gnuggade händerna och gjorde sig redo att ha huggsexa om alla trogna HP-kunder, och HP-skyltar började så sakta plockas ner ute i butikerna. Sen kom en ny VD i USA, och helt plötsligt var det helomvändning igen. Självklart skulle det satsas på pc-datorer, och både på business och konsumenter.

Och lagom till att den första vintersnön började falla var HP igång igen och låtsades som om ingenting hade hänt. Nya datorer radades upp på löpande band, och annons-offensiven var tillbaka.

Sist ut
Men vi undrar om inte HP tappade lite styrfart där under ett par höst-månader i alla fall. Det märks inte minst på att de är sista stora tillverkaren att kliva på Ultrabook-tåget. Alla andra stora tillverkare hade sina modeller ute i handeln till jul eller mellandagshoppingen, men det är först nu vi fått se vad HP svarar med.

Folio 13 heter den, och ska vara HP:s enklaste ultrabookmodell. En lyxvariant med namnet Spectre är på gång och kommer att släppas i Sverige senare i vår. Men HP gör här inte en extrem budgetburk, utan prislappen hamnar som de flesta andra ultrabooks på ungefär tio tusen.

Hårdvarumässigt är det inte mycket som skiljer alla dessa datorer åt. I Folio 13 hittar vi en Intel Core i5-processor, fyra gigabyte minne och en 128 gigabyte stor ssd. Även disken placerar sig mitt på genomsnittet prestandamässigt, så Folio 13 är varken ett bättre eller sämre val än de flesta andra ultrabook i det avseendet.

Fakta

Pris: 9 790 kronor
Tillverkare: HP

Processor: Intel Core i5 2467M, 2x 1,6 GHz
Grafik: Intel GMA HD 3000
Minne: 4 GB ddr3
Lagring: 128 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum tn, 1 366 x 768 bildpunkter
Anslutningar: Usb 3, usb 2, hdmi, lan, headset
Trådlöst: 802.11b/g/n, bluetooth
Kortläsare: Sd, sdhc, mmc
Webbkamera: 1,3 megapixel
Operativsystem: Windows 7 Home Premium, 64 bitar
Batteritid: 8 timmar 51 minuter (låg belastning) 2 timmar 57 minuter (hög belastning)
Ljusstyrka, skärm: 200-225 nit
Ljudnivå: 36-39 dBa
Storlek: 31,7 x 21,8 x 1,9 cm
Vikt: 1,5 kg

Motsatsdatorn
Raka motsatsen till HP Folio 13 hittar vi i Toshiba Satellite Z830, som istället är den plastigaste, och sköraste, men å andra sidan en av de tunnare och med bred marginal lättaste ultrabooken.

Namnstöld?
Mer Toshiba-koppling. Minns du surfplattan Folio? En av de första med Nvidia Tegra 2 och också med Android Honeycomb för lite drygt ett år sedan. Snabb, kompetent och välbyggd men lite tjock och tung för sin produktkategori.