Hur följer man upp telefonen som fick utmärkelsen ”Världens bästa telefon” och full pott i betyg? Kan man ens det? Tja, jo, både och. För Samsungs Galaxy S3 är en sjukt bra telefon. Det kan vi slå fast redan nu, och vi kan också säga att det är sällan vi är så imponerade när vi testar en telefon som vi är när vi testar den. Men det är också drygt ett år sedan vi såg föregångaren, och är det något område som det händer mycket på under ett år är det mobiltelefoner.

Mjukhet ”från naturen”
Med Samsung Galaxy S2 i vänsterhanden och S3 i högerhanden ser vi att det har hänt en hel del under året. Designen på S3 är betydligt mjukare vad gäller utformning, och från att ha pushat prestandan väldigt mycket har Samsung med S3 försökt hitta mjuka värden istället. Det är förstås en av de mest högpresterande telefonerna någonsin, men nu pratar Samsung istället hellre om den inspiration de fick från naturen när de designade S3.

Snickelisnack, absolut, men den är mer rundad och ligger mjukare i handen och bara en sån sak att färgerna går i blått och vitt istället för svart och vitt vittnar om någon form av mjukare tänk. Som en sten slipad av vattnet, uttrycker de själva grejen, och det ska märkas på små pluppljud som vattendroppar och effekten av ringar på vattnet när du trycker på låsskärmen.

Men vi skiter i inspirationen och konstaterar istället att den faktiskt ser ganska ordinär ut i utformningen. Visst är den lite mjukare och rundare, men skalet är fortfarande i plast och ger den där Samsungkänslan som inte på något sätt mäter sig med exempelvis HTCs polykarbonat- och metallkonstruktioner.

Trots plasten flexar den inte något vidare, och byggkvaliteten känns stabil. Skärmen täcks av ett Gorilla 2-glas och ska således inte repas i första taget.

Men det är ju mer under Gorillaglaset vi tittar, och där döljer sig en 4,8 tum stor skärm med upplösningen 1280 x 720 av typen Super Amoled. Japp. Det blev ingen Super Amoled Plus som många hade hoppats på eftersom den befintliga skärmen använder sig av Pentile-tekniken som enligt vissa ger en pixligare bild.

Men det gör den inte. Du kan förmodligen skönja någon form av skillnad mot skärmar som inte använder sig av Pentile-tekniken om du trycker näsan mot glaset och studerar väldigt noga. Men nej, det är inte störande och på vanligt avstånd är det här en knivskarp och fantastisk skärm.

Skärmen, vill du gifta dig med oss?
Amoled-skärmar har ju den egenskapen att svärtan är fantastisk eftersom pixlarna inte behöver någon bakgrundsbelysning som lcd behöver. Och sida vid sida mot en HTC One X vinner förstås skärmen överlägset i svärta och även betraktningsvinkel.

Färgmässigt lyckas även S3 klå vår favoritskärm hittills hos One X, speciellt med tanke på att du kan välja olika lägen hos S3 för att få en färgåtergivning som du föredrar. Drar vi upp ljusstyrkan på S3s skärm så sitter vi bara och fånler för att den är så jävla bra.

Nu är en bra tid att leva i om man gillar skärmar. Dock ska det tilläggas att HTC One X fortfarande är ljusstarkare än S3. Att jämföra detta med skärmen hos en Iphone 4S är egentligen ointressant, eftersom Iphones skärm inte kan mäta sig på något sätt mot den här. Sorry Iphone, men du är omsprungen sedan länge nu.

När det gäller utomhus levererar den bästa upplevelsen hittills vad gäller att kunna se i starkt solljus. Men det säger egentligen inte så mycket eftersom det alltid är svårt. Men du behöver inte oroa dig för att konkurrenterna skulle vara bättre på den här punkten.

Och medan vi ändå pratar om skärmen kan vi ta tillfället i akt att berätta om hur den presterar ur ett mediaperspektiv: sjukt bra och det hade varit ännu bättre om vi bara hade fått ett litet litet ställ vi kunde fälla ut så att telefonen kunde stå själv på ett bord.

En trist grej är för övrigt att S3 använder sig av MTP-protokollet för att föra över filer. Den dyker alltså upp som en mediaspelare och inte som en extern lagringsenhet. Det är irriterande för det buggade mycket på Galaxy Nexus, och det är inte mycket bättre nu. Det blir helt enkelt inte lika enkelt och smidigt att lägga över filer som om den agerar som lagringsenhet.

Men när vi väl får över våra filer som består av olika upplösningar och filformat såsom 1080p mkv och lägre upplösta mp4-filer är det bara att tuta och köra. Den spelar allt vi testar med. Precis som Galaxy S2 gjorde. Och med en 4,8 tum stor skärm blir mediaupplevelsen riktigt bra. Den här fungerar riktigt bra som mediaspelare.

Eftersom S3 har plats för ett micro-sd-kort kan du lätt bygga ut den med 64 gigabyte minne, vilket räcker länge för både filmer, tv-serier och foton du tar.

Fakta

Pris: 6 000 kr
Tillverkare: Samsung

Mått: 136,6 x 70,6 x 8,6 mm
Vikt: 133 g
Skärm: 4,8 tum Super AMOLED, 1280 x 720 pixlar (306 ppt)
Minne: 16 GB inbyggt, plats för micro-sd-kort
Kamera: 8 megapixel
Övrigt: gps, wlan, nfc
Processor: Exynos 4212, fyrkärnig processor på 1,4 GHz
Operativsystem: Android 4 Ice Cream Sandwich